Szarlotka amerykańska
Canva.com

Amerykańska szarlotka z nektarynkami. Ekspresowy deser zrobisz w niecałą godzinę

American pie to już klasyk. Pyszny jabłecznik pod kruchą kratką w towarzystwie nektarynek smakuje wybornie i rozpieszcza podniebienie.
Reklama

Składniki na pyszną szarlotkę po amerykańsku

Do przygotowania tej szarlotki potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 3 pełne szklanki mąki pszennej,
  • 1 kostka masła,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • 1 jajko, 3 żółtka,
  • 1 kg (łącznie) jabłek i nektarynek,
  • sok i skórka z 1 średniej cytryny,
  • po 2 łyżki cukru i mąki ziemniaczanej,
  • masło do formy,
  • 1 jajko do posmarowania ciasta.

Przygotowanie ekspresowej szarlotki krok po kroku

Należy mąkę pszenną przesiać na stolnicę. Dodajmy cukier puder oraz żółtka i sól. Dołóżmy masło. Wlejmy 1-2 łyżki zimnej wody. Całość zagniećmy. Ciasto schładzajmy pół godziny. W międzyczasie jabłka i nektarynki oczyśćmy. Owoce potnijmy na cząstki. Wrzućmy do miseczki.

Reklama

Dodajmy sok i skórkę z cytryny. Posypmy mąką ziemniaczaną oraz cukrem. Wymieszajmy.

Formę o średnicy 26 cm posmarujmy masłem. Odetnijmy 2/3 ciasta, rozwałkujmy je, wylepmy spód i bok formy. Napełnijmy owocami. Resztę ciasta rozwałkujmy, potnijmy w paski. Następnie z pasków ciasta ułóżmy na owocach kratkę. Wystające kawałki ciasta zawińmy, aby powstał grubszy brzeg. Posmarujmy jajkiem. Całość pieczmy około 49-51 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama