Mielona kawa
pexels.com

Ziarnista, mielona, czy rozpuszczalna? Oto najważniejsze różnice dla miłośników kawy

Standardowo wszystkie występujące na rynku kawy można przydzielić do trzech podstawowych grup produktów, różniących się od siebie formą, a zarazem smakiem, aromatem, ceną i jakością. W Polsce od jakichś kilku lat sporą popularnością cieszy się kawa rozpuszczalna, ale nie da się ukryć, że gdy chce się mówić o najbardziej gatunkowych i jakościowych kawach, zwykle ma się na myśli te ziarniste.
Reklama

Kawa ziarnista jest niczym innym jak po prostu palonymi ziarnami kawy.

Zachowują one pełnię ukrytego w nich smaku, aromatu i właściwości odżywczych, dlatego też są wybierane przez wszystkich tych, którym zależy na uzyskiwaniu jak największej przyjemności podczas konsumpcji kolejnych filiżanek czarnej lub białej kawy. Kawę ziarnistą przygotowuje się w ekspresie lub zaparza bezpośrednio w kubku po jej uprzednim zmieleniu w młynku. Warty wypróbowania jest także french press, który pozwala uzyskać napój bez żadnych fusów, mogący równać się ze smakiem naparu wykonanego w prawdziwym jakościowym ekspresie.

Wygodną alternatywą dla kawy w ziarnach jest natomiast kawa już zmielona.

Teoretycznie jest ona tym samym, co samodzielnie zmielone ziarna w młynku, ale jednak nie do końca, no bo nie da się ukryć, że miał, który czasami potrafi miesiącami leżeć w opakowaniu na półce w sklepie, nie będzie mieć już aż tak intensywnego smaku i dobrego aromatu jak kawa zmielona na świeżo, przechowywana maksymalnie przez jeden czy dwa dni.

Reklama

Mielone kawy mają jednak ten plus, że często występują w różnych ciekawych wariantach smakowych. Bywają waniliowe, karmelowe albo czekoladowe. Mogą mieć też smak ulubionych popularnych słodyczy, alkoholi lub innych chętnie wybieranych produktów spożywczych.

Kawa rozpuszczalna - profanacja?

Ostatnią już propozycją, którą miłośnicy kofeiny często uważają za czystą profanację ich ukochanego napoju, jest kawa rozpuszczalna. Często nie uznaje się jej za prawdziwą kawę, a bardziej za kawowy błyskawiczny napój. Taką kawę warto jednak wykorzystać do przygotowywania mrożonej wersji napoju, albowiem granulki bardzo dobrze łączą się z zimną wodą, nie muszą być zalewane wrzątkiem.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama