Mól kuchenny na żaluzji
Canva.com

Znalazłaś mole w kuchni? Metoda 4W pomoże!

Mole spożywcze to jeden z najbardziej niechcianych gości w naszych kuchniach. Te niewielkie owady są nie tylko nieestetyczne, ale mogą również poważnie uszkodzić nasze zapasy żywności.
Reklama

Wyczyść szafki

Pierwszym krokiem w walce z molami spożywczymi jest dokładne wyczyszczenie szafek kuchennych, w których przechowujesz żywność. Owady te składają jaja w produktach spożywczych, takich jak mąka, kasza, płatki, orzechy, a larwy po wykluciu żywią się tymi produktami.

Wysyp do kosza wszystkie zainfekowane produkty

Drugim krokiem jest wyrzucenie wszelkich produktów spożywczych, które mogą być zainfekowane. Jeśli zauważysz w nich moli, larwy lub ich jaja (białe, małe kuleczki), natychmiast wyrzuć te produkty. Pamiętaj, że mole mogą przenosić bakterie i mogą być szkodliwe dla zdrowia.

Włóż jedzenie do szczelnych pojemników

Kiedy już wyczyścisz szafki i wyrzucisz zainfekowane produkty, czas na kolejny krok. Wszystkie otwarte opakowania z produktami spożywczymi włóż do szczelnych pojemników.

Reklama

Możesz użyć szklanych słoików, metalowych puszek lub plastikowych pojemników z uszczelkami.

Wymień produkty w szafce z żywnością

Ostatnim krokiem jest wymiana zainfekowanych produktów na nowe. Pamiętaj, aby nowe produkty od razu przechowywać w szczelnych pojemnikach.

Warto zastosować naturalne środki odstraszające, takie jak liście laurowe, goździki czy gałązki lawendy, które możemy umieścić w szafkach z żywnością.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama