Polędwiczki wieprzowe w plasterkach na drewnianej desce
canva.com

Zrób polędwiczki w TYM sosie. Nie pożałujesz

Polędwiczki wieprzowe w sosie w whisky to pomysł na znakomity obiad na specjalną okazję, zwłaszcza jeśli domownicy czy goście przepadają za intensywnym smakiem i aromatem potraw. Jak je przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 3 porcje.
Reklama

Składniki

  • 500g polędwiczki wieprzowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 40ml whisky
  • ¼ szklanki bulionu wołowego
  • ¼ szklanki śmietanki 30%
  • Po 1 łyżce tymianku i słodkiej papryki
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Polędwicę dokładnie wypłucz, osusz ręcznikiem papierowym i odkrój nadmiar tłuszczu oraz błonki. Pokrój ją na plasterki o grubości 2 centymetrów.
  2. Rozgnieć kotleciki palcami, a każdy z nich z dwóch stron natrzyj oliwą, papryką, tymiankiem, solą i pieprzem. Włóż mięso do naczynia z przykryciem i umieść w lodówce na kilka godzin.
  3. Rozgrzej patelnię z oliwą i smaż kotleciki po 2 minuty z każdej strony. Odłóż wszystkie na talerz.
  4. Na tej samej patelni zeszklij posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż całość przez 2 minuty, a potem włóż na patelnię mięso i zalej je whisky. Przez minutę duś mięso, aby alkohol odparował.
  5. Dodaj na patelnię bulion i śmietankę. Całość duś i mieszaj aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Tak przygotowane polędwiczki idealnie komponują się z ziemniakami.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama