polędwiczki wieprzowe z przyprawami na desce
canva.com

Polędwiczki wieprzowe pieczone - odkryj tajniki przyrządzania tego pysznego dania

Polędwiczki wieprzowe pieczone to danie, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom mięsa. To proste i pyszne danie, które można podać na wiele sposobów. Zdradzamy przepis na polędwiczki wieprzowe pieczone oraz kilka porad i ciekawostek.
Reklama

Przepis na polędwiczki wieprzowe pieczone

Do przygotowania polędwiczek wieprzowych pieczonych potrzebne będą:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej świeżej rozmarynu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Polędwiczki należy oczyścić z błonek i tłuszczu.
  2. Czosnek należy obrać i posiekać.
  3. W misce wymieszać czosnek, rozmaryn, sól, pieprz i oliwę z oliwek.
  4. Polędwiczki należy dokładnie obtoczyć w przygotowanej wcześniej marynacie.
  5. Polędwiczki umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 25-30 minut.
  7. Gotowe polędwiczki wyjąć z piekarnika i zostawić na kilka minut, aby mięso odpoczęło.
  8. Polędwiczki można podać z ulubionymi dodatkami.
Polędwiczki wieprzowe
canva.com

Jak podawać polędwiczki wieprzowe pieczone?

Reklama

Polędwiczki wieprzowe pieczone można podawać na wiele sposobów. Najczęściej podaje się je z ziemniakami i sałatką lub z warzywami. Można również podać je z sosem pieczeniowym lub z ulubionym sosem.

Porady

  • Przed pieczeniem polędwiczki należy dokładnie oczyścić z błonek i tłuszczu.
  • Polędwiczki można marynować wcześniej, aby mięso nabrało smaku.
  • Przed podaniem polędwiczki należy zostawić na kilka minut, aby mięso odpoczęło.
  • Polędwiczki można również grillować lub smażyć na patelni.

Polędwiczki jak ze snów! Odkryj tajemnicę ich smaku!

Polędwiczki wieprzowe pieczone to proste i pyszne danie, które można podać na wiele sposobów. Przygotowanie polędwiczek jest proste, a efekt końcowy z pewnością zadowoli miłośników mięsa. Przed podaniem warto zostawić polędwiczki na kilka minut, aby mięso odpoczęło. Polędwiczki można podać z ulubionymi dodatkami lub sosem. Polędwiczki wieprzowe to również bogate źródło białka i witamin z grupy B.

Reklama
Autor - Klaudia Sagan
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
k.sagan@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama