canva.com
Polędwiczki wieprzowe pieczone: Magdy Gessler wie co robi!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Polędwiczki wieprzowe pieczone to danie, które zawsze robi wrażenie na gościach. Szczególnie, jeśli wykorzystasz przepis od Magdy Gessler - znanej polskiej restauratorki i kulinarnego autorytetu. W tym artykule przedstawimy Ci dokładny przepis na polędwiczki wieprzowe pieczone Magdy Gessler, a także porady, jak je najlepiej podawać.
Reklama
Przepis Magdy Gessler na polędwiczki wieprzowe pieczone
Składniki
- 2 polędwiczki wieprzowe (ok. 500 g każda)
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1/2 łyżeczki oregano
canva.com
Przygotowanie
- Polędwiczki umyj i osusz.
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
- W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, czosnek, sól, pieprz, paprykę, tymianek, rozmaryn i oregano.
- Polędwiczki posmaruj przygotowanym wcześniej sosem ziołowym z każdej strony.
- Polędwiczki włóż do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 40-50 minut.
- Gotowe polędwiczki wyjmij z piekarnika i odstaw na 5 minut, aby mięso odpoczęło.
- Polędwiczki pokrój na plastry i podawaj z ulubionymi dodatkami.
canva.com
Jak przygotować polędwiczki wieprzowe aby były miękkie?
Aby przygotować miękkie polędwiczki wieprzowe, należy je najpierw zamarynować w ulubionych przyprawach na kilka godzin lub przez całą noc. Następnie, smaż lub piecz w temperaturze 180°C przez około 20-25 minut. Ważne jest, aby nie przesuszyć mięsa i pamiętać o jego odpoczynku przed podaniem.
canva.com
Porady dotyczące przygotowania polędwiczek wieprzowych pieczonych
Reklama
Aby polędwiczki wieprzowe pieczone Magdy Gessler były jeszcze smaczniejsze, warto zastosować kilka prostych trików:
- Przed pieczeniem polędwiczki warto zamarynować w przygotowanym wcześniej sosie ziołowym na kilka godzin lub najlepiej na noc.
- Do naczynia żaroodpornego, w którym będziemy piec polędwiczki, warto dodać kilka ząbków czosnku, cebulę lub zioła - dzięki temu mięso nabierze jeszcze lepszego smaku.
- Podczas pieczenia warto polędwiczki obracać co jakiś czas, aby równomiernie się upiekły.
- Gotowe polędwiczki warto odstawić na kilka minut przed pokrojeniem - dzięki temu mięso będzie bardziej soczyste.
Zobacz także
Polędwiczki wieprzowe pieczone w najlepszym wydaniu Magdy Gessler
Polędwiczki wieprzowe pieczone Magdy Gessler to danie, które z pewnością zachwyci Twoich gości. Dzięki naszemu przepisowi i poradom, przygotowanie go w domu stanie się łatwe i przyjemne. Pamiętaj o zamarynowaniu mięsa przed pieczeniem oraz dodaniu aromatycznych dodatków do naczynia żaroodpornego - dzięki temu polędwiczki będą jeszcze smaczniejsze.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
Mięso do wyrzucenia. Wystarczy stracić czujność i pominąć jedną z zasad
Czy wiesz, jak łatwo struć się mięsem? Wystarczy niewłaściwe przechowywanie lub rozmrażanie. Szczególnie duży problem może być z drobiem. Warto wiedzieć, jak przechowywać pierś z kurczaka, żeby mięso się nie zepsuło.
Kotlety siekane czekają!
Jeśli szukasz przepisu na idealne kotlety siekane, to trafiłaś we właściwe miejsce! W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kotlety siekane oraz wiele przydatnych porad dotyczących ich przygotowania i podawania.
Shoarma jak z ulubionej restauracji!
Shoarma to danie, które zyskało popularność na całym świecie. Pochodzi z Bliskiego Wschodu, a dokładniej z Libanu. Składa się z mięsa, warzyw i sosu, a wszystko to zawijane jest w cienki chleb pita. W dzisiejszym artykule skupimy się na shoarmie z kurczaka, która jest smaczna i łatwa do przygotowania.
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl