Zupa dla osób z niedoborem żelaza - najważniejsze jest połączenie konkretnych składników
Do przeczytania w ok. 3 min.
Składniki potrzebne do przyrządzenia ziemniaczanej zupy ze szpinakiem
Tak, będzie to po części zupa ziemniaczana. Ta popularna w Polsce bulwa nadal jest niedoceniana, traktowana jest bardziej jak wypełniacz, niż wartościowy składnik dania. A to jest błędne myślenie. Dzięki zawartej w ziemniakach skrobi jelita są czyszczone, a inne odżywcze składniki są lepiej przyswajane.
Drugim bohaterem potrawy będzie niemal równie znany szpinak, który może nie wszystkim dobrze się kojarzy, ale wszyscy wiedzą, że zawiera dużo żelaza. Jednak osoby z anemią wiedzą, że nie chodzi tylko o spożywanie artykułów spożywczych zawierających ten pierwiastek. Chodzi oto, aby organizm owy cenny pierwiastek przyswoił.
I tu z pomocą przychodzi witamina C zawarta w trzecim kluczowym składniku naszego dania, czyli w soku z cytryny. Właśnie witamina C w decydujący sposób zwiększa przyswajalność żelaza.
A zatem po kolei:
- 6 średniej wielkości ziemniaków
- 4 pęczki świeżego szpinaku lub 200 g szpinaku baby w woreczku
- 2 cytryny
- 2 średniej wielkości marchewki
- 2 średniej wielkości pietruszki
- kawałek korzenia selera
- kawałek pora
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- ⅓ pęczka natki pietruszki - swoją drogą również zawiera mnóstwo witaminy C
- 3 gałązki lubczyku lub 4 łyżeczki lubczyku suszonego
- 4 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 6 owoców jałowca
- sól
- pieprz
Instrukcja wykonania zupy krok po kroku
- Obierz ziemniaki, umyj i pokrój w kostkę. Włóż je do garnka, zalej wodą, wsyp łyżkę soli i zagotuj do miękkości. Ale nie tak, żeby się rozpadały.
- Umyj resztę warzyw oraz zioła.
- Marchewkę oraz pietruszkę obierz i pokrój w słupki i wrzuć do 5 litrowego garnka.
- Selera nie musisz obierać, pokrój go na mniejsze części i wrzuć do garnka.
- Sprawdź, czy wypłukałaś całą ziemię z pora i również dołącz do reszty warzyw w garnku.
- Obierz cebulę, przekrój na pół i lekko opal lub przypraż na suchej patelni. Wrzuć do garnka.
- Obierz ząbki czosnku. Trzy przekrój na cztery części i dodaj do garnka.
- Od natki pietruszki odkrój łodyżki i wrzuć do garnka.
- Do garnka również wrzuć lubczyk, liście laurowe, ziele angielskie, owoce jałowca, trochę soli i pieprzu.
- Posiekaj szpinak i wsyp połowę jego objętości do garnka.
- Wypełnij garnek wodą tak, aby jeszcze było około 30 cm miejsca do brzegu. I zagotuj pilnując aby nic nie wykipiało.
- Jak już doprowadzisz zawartość garnka do wrzenia, to ustaw na najmniejszy ogień i gotuj pod przykryciem przez 40 minut.
- Po tym czasie wyłącz kuchenkę i wyjmij z garnka pora, selera, łodyżki natki pietruszki i inne warzywa, które nie chcesz aby pozostały w zupie.
- Wsyp do niej ugotowane ziemniaki i dodaj resztę posiekanego szpinaku.
- Pokrój drobniutko czwarty ząbek czosnku, posiekaj natkę pietruszki i wrzuć do zupy.
- Dodaj sok z 2 cytryn oraz dosól i dopieprz zupę do smaku.
Wszystkiego smacznego i zdrowego!