bulion warzywny
canva.com

Zupa dla osób z niedoborem żelaza - najważniejsze jest połączenie konkretnych składników

Ta bardzo smaczna potrawa jest tak skomponowana, że zawarte w niej żelazo zostaje znacznie łatwiej przyswojone przez organizm. Poznaj sposób na idealne połączenie, dzięki któremu łatwiej będzie Ci zapobiec anemii.
Reklama

Składniki potrzebne do przyrządzenia ziemniaczanej zupy ze szpinakiem

Tak, będzie to po części zupa ziemniaczana. Ta popularna w Polsce bulwa nadal jest niedoceniana, traktowana jest bardziej jak wypełniacz, niż wartościowy składnik dania. A to jest błędne myślenie. Dzięki zawartej w ziemniakach skrobi jelita są czyszczone, a inne odżywcze składniki są lepiej przyswajane.

Drugim bohaterem potrawy będzie niemal równie znany szpinak, który może nie wszystkim dobrze się kojarzy, ale wszyscy wiedzą, że zawiera dużo żelaza. Jednak osoby z anemią wiedzą, że nie chodzi tylko o spożywanie artykułów spożywczych zawierających ten pierwiastek. Chodzi oto, aby organizm owy cenny pierwiastek przyswoił.

I tu z pomocą przychodzi witamina C zawarta w trzecim kluczowym składniku naszego dania, czyli w soku z cytryny. Właśnie witamina C w decydujący sposób zwiększa przyswajalność żelaza.

Reklama

A zatem po kolei:

  • 6 średniej wielkości ziemniaków
  • 4 pęczki świeżego szpinaku lub 200 g szpinaku baby w woreczku
  • 2 cytryny
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 2 średniej wielkości pietruszki
  • kawałek korzenia selera
  • kawałek pora
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ⅓ pęczka natki pietruszki - swoją drogą również zawiera mnóstwo witaminy C
  • 3 gałązki lubczyku lub 4 łyżeczki lubczyku suszonego
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 6 owoców jałowca
  • sól
  • pieprz
szpinak
canva.com

Instrukcja wykonania zupy krok po kroku

  1. Obierz ziemniaki, umyj i pokrój w kostkę. Włóż je do garnka, zalej wodą, wsyp łyżkę soli i zagotuj do miękkości. Ale nie tak, żeby się rozpadały.
  2. Umyj resztę warzyw oraz zioła.
  3. Marchewkę oraz pietruszkę obierz i pokrój w słupki i wrzuć do 5 litrowego garnka.
  4. Selera nie musisz obierać, pokrój go na mniejsze części i wrzuć do garnka.
  5. Sprawdź, czy wypłukałaś całą ziemię z pora i również dołącz do reszty warzyw w garnku.
  6. Obierz cebulę, przekrój na pół i lekko opal lub przypraż na suchej patelni. Wrzuć do garnka.
  7. Obierz ząbki czosnku. Trzy przekrój na cztery części i dodaj do garnka.
  8. Od natki pietruszki odkrój łodyżki i wrzuć do garnka.
  9. Do garnka również wrzuć lubczyk, liście laurowe, ziele angielskie, owoce jałowca, trochę soli i pieprzu.
  10. Posiekaj szpinak i wsyp połowę jego objętości do garnka.
  11. Wypełnij garnek wodą tak, aby jeszcze było około 30 cm miejsca do brzegu. I zagotuj pilnując aby nic nie wykipiało.
  12. Jak już doprowadzisz zawartość garnka do wrzenia, to ustaw na najmniejszy ogień i gotuj pod przykryciem przez 40 minut.
  13. Po tym czasie wyłącz kuchenkę i wyjmij z garnka pora, selera, łodyżki natki pietruszki i inne warzywa, które nie chcesz aby pozostały w zupie.
  14. Wsyp do niej ugotowane ziemniaki i dodaj resztę posiekanego szpinaku.
  15. Pokrój drobniutko czwarty ząbek czosnku, posiekaj natkę pietruszki i wrzuć do zupy.
  16. Dodaj sok z 2 cytryn oraz dosól i dopieprz zupę do smaku.

Wszystkiego smacznego i zdrowego!

Reklama
Autor - Gabriela Ganczarska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
g.ganczarska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama