zupa krem z topinamburu i gruszki w miseczce
Canva.com

Zupa jak z restauracji. 2 zaskakujące składniki i obłędny smak!

Aromatyczny krem z topinamburu to wyjątkowa propozycja dla osób, które chętnie sięgają po nowe możliwości kulinarne, a także zdrowe sezonowe warzywa i owoce. Ten wyjątkowy krem zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia, a być może stanie się nawet jedną z najbardziej ulubionych zup naszych domowników. Jej przygotowanie na szczęście nie należy do zadań skomplikowanych. Od czego zacząć?
Reklama

Niezbędne składniki na zupę z topinamburu i gruszek

  • 500g topinamburu
  • 500ml bulionu warzywnego
  • 2 średniej wielkości gruszki
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 3 łyżki płatków migdałów
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania zupy jak z restauracji

zupa krem z topinamburu i gruszki
Canva.com
  1. Dokładnie myjemy topinambur, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Tak samo postępujemy z gruszką, choć w tym przypadku pozbywamy się dodatkowo gniazd nasiennych.
  2. Wszystko wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy na niewielkim ogniu do momentu uzyskania miękkości topinamburu. Wówczas dodajemy przyprawy.
  3. Hartujemy śmietankę i wlewamy do bulgoczącej zupy, by nieco ją zabielić.
  4. Na osobnej patelni podprażamy na sucho płatki migdałów i dodajemy do zupy. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i voila!
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama