Canva.com
Zupa jak z restauracji. 2 zaskakujące składniki i obłędny smak!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Aromatyczny krem z topinamburu to wyjątkowa propozycja dla osób, które chętnie sięgają po nowe możliwości kulinarne, a także zdrowe sezonowe warzywa i owoce. Ten wyjątkowy krem zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia, a być może stanie się nawet jedną z najbardziej ulubionych zup naszych domowników. Jej przygotowanie na szczęście nie należy do zadań skomplikowanych. Od czego zacząć?
Reklama
Niezbędne składniki na zupę z topinamburu i gruszek
- 500g topinamburu
- 500ml bulionu warzywnego
- 2 średniej wielkości gruszki
- 1 łyżka śmietany 18%
- 3 łyżki płatków migdałów
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka kardamonu
- sól i pieprz
Sposób przygotowania zupy jak z restauracji
Canva.com
- Dokładnie myjemy topinambur, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Tak samo postępujemy z gruszką, choć w tym przypadku pozbywamy się dodatkowo gniazd nasiennych.
- Wszystko wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy na niewielkim ogniu do momentu uzyskania miękkości topinamburu. Wówczas dodajemy przyprawy.
- Hartujemy śmietankę i wlewamy do bulgoczącej zupy, by nieco ją zabielić.
- Na osobnej patelni podprażamy na sucho płatki migdałów i dodajemy do zupy. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i voila!
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
Zupa z soczewicy czerwonej - pokochasz ją!
Zupa z soczewicy czerwonej to pyszne i pożywne danie, które warto dodać do swojego menu. Soczewica czerwona jest bogata w białko, błonnik, żelazo, magnez i witaminy z grupy B. Zupa ta jest idealna dla wegetarian i wegan, ale również dla wszystkich, którzy chcą zjeść coś zdrowego i smacznego. Poniżej przedstawiamy przepis, jak zrobić pyszną zupę z soczewicy czerwonej.
Zupa szczawiowa: Gessler robi ją najlepiej!
Zupa szczawiowa to jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni polskiej. Choć istnieje wiele przepisów na tę zupę, to dzisiaj skupimy się na wersji Magdy Gessler. Przygotowanie zupy szczawiowej według tego przepisu jest bardzo proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych.
Zupa pieczarkowa z makaronem, która rozgrzewa serca
Zupa pieczarkowa z makaronem to pyszne i sycące danie, które idealnie sprawdzi się w chłodne dni. Jest to również dobry sposób na wykorzystanie pieczarek, które często mamy w lodówce. W tym artykule przedstawiam przepis na zupę pieczarkową z makaronem oraz porady dotyczące jej przygotowania i podawania.
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl