canva.com
Zupa meksykańska: Tajemnica smaku Meksyku!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Zupa meksykańska to danie, które kocha każdy, kto lubi pikantne smaki. Ta aromatyczna zupa z pewnością rozgrzeje nie tylko ciało, ale także ducha. Przygotowana z mięsem wołowym, fasolą, kukurydzą i warzywami, jest źródłem białka i innych wartości odżywczych. Przepis na zupę meksykańską jest bardzo prosty, a efekt końcowy zachwyci każde podniebienie.
Reklama
Składniki:
- 500 g mięsa wołowego (np. szynka z łopatką lub porcja na gulasz)
- 1 duża cebula
- 1 średnia marchewka
- 1 mała pietruszka
- 3 średnie ziemniaki (opcjonalnie)
- 4 ząbki czosnku
- 400 g fasoli czerwonej z puszki (waga z zalewą)
- 400 g kukurydzy z puszki (waga z zalewą)
- 400 g pomidorów w puszce
- 2-3 łyżki oleju
- 1-2 łyżki ostrej papryki
- 1-2 łyżeczki kuminu
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
- Mięso wołowe pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w większą kostkę (opcjonalnie).
- W garnku na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę. Dodać mięso i podsmażać na złoty kolor.
- Dodać czosnek i przyprawy - ostrą paprykę i kumin. Wszystko razem podsmażać przez chwilę.
- Dodać pokrojone warzywa - marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Wszystko razem dusić na małym ogniu około 15-20 minut.
- Dodać pomidory z puszki wraz z sokiem i gotować na małym ogniu około 15 minut.
- Dodać fasolę czerwoną i kukurydzę z puszki, razem z zalewą. Wszystko razem zagotować.
- Poolić i pieprzyć do smaku.
- Zdjąć z ognia, odstawić na kilka minut, aby zupa się przegryzła.
- Podać z posiekaną natką pietruszki.
canva.com
Porady i wskazówki:
- Zamiast mięsa wołowego można użyć indyka, kurczaka lub mięsa mielonego.
- Jeśli nie lubisz zbyt ostrej zupy, zmniejsz ilość ostrej papryki.
- Można dodać do zupy także kawałki papryki, kukurydzy lub czerwonej fasoli - wtedy zupa będzie bardziej kolorowa i smaczniejsza.
- Zupa meksykańska smakuje najlepiej z dodatkiem świeżej natki pietruszki lub startego sera żółtego.
- Jeśli nie masz w domu konserwowanej kukurydzy lub fasoli, możesz zastosować ich odpowiedniki świeże - wtedy trzeba je najpierw ugotować lub upiec.
Sycąca, pyszna zupa prosto z Meksyku:
Zupa meksykańska to danie, które idealnie pasuje do chłodnych wieczorów. Wysoka zawartość białka, warzyw i aromatycznych przypraw sprawiają, że zupa ta jest pożywna i smaczna.
Z powodzeniem można ją przygotować na obiad dla całej rodziny, a także na imprezę lub spotkanie ze znajomymi. Dzięki naszemu przepisowi każdy może w prosty sposób przygotować w domu pyszną zupę meksykańską, która z pewnością wszystkich zachwyci.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jak zrobić kluski kładzione?
Kluski kładzione to pyszne i pożywne danie, które może stanowić doskonały dodatek do innych dań lub być spożywane samodzielnie. Zarówno dorośli, jak i dzieci uwielbiają smak tych puszystych klusek. Jeśli zastanawiasz się, jak przygotować kluski kładzione łyżką, podpowiadamy Ci prosty przepis!
Zupa rybna z karpia: Jak ją przygotować?
Święta Bożego Narodzenia to czas, który kojarzy nam się z rodziną, tradycją i pysznym jedzeniem. Jednym z najbardziej kultowych dań wigilijnych jest zupa rybna z karpia. Ta aromatyczna i pełna smaku zupa jest nieodłącznym elementem polskiej wigilijnej kolacji. Dziś podzielę się z Wami tradycyjnym przepisem na tę wyjątkową zupę oraz kilkoma poradami, jak ją podać i przygotować.
Domowy rosół z kury - przepis na tradycyjny bulion
Czy jest coś bardziej rozgrzewającego i kojącego niż aromatyczny domowy rosół z kury? Ten tradycyjny polski przepis jest nie tylko pyszny, ale również bogaty w składniki odżywcze i ma wiele właściwości zdrowotnych. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować doskonały rosół z kury, jakie ma korzyści dla zdrowia i jak go podać. Przeczytaj dalej, aby odkryć tajniki tego wyjątkowego dania!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl