Zupa ogórkowa z ryżem w białej miseczce. Obok na drewnianej desce ogórki kiszone, miseczka ze śmietaną i pietruszka
canva.com

Zupa ogórkowa z ryżem: Tradycja na talerzu

Zupa ogórkowa z ryżem to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Jest to zupa kwaśna, która w zależności od regionu może mieć różne warianty. W tym artykule przedstawimy historię zupy ogórkowej z ryżem, przepis na jej przygotowanie oraz porady dotyczące podawania i przechowywania.
Reklama

Historia zupy ogórkowej z ryżem

Zupa ogórkowa z ryżem to potrawa, która ma długą historię w kuchni polskiej. Pierwsze wzmianki o zupie ogórkowej pochodzą z XVI wieku. Wówczas zupa ta była przygotowywana z ogórków kiszonych, mięsa i kaszy. W XVIII wieku zupa ogórkowa zaczęła być przygotowywana z ogórków świeżych, a w XIX wieku do przepisu dodano ryż.

W czasach PRL zupa ogórkowa z ryżem stała się bardzo popularna, ponieważ była jednym z nielicznych dań, które można było przygotować z łatwo dostępnych składników. Obecnie zupa ta jest jednym z klasyków polskiej kuchni i często podawana jest w domach oraz restauracjach.

Zupa ogórkowa z ryżem w białej miseczce
canva.com

Przepis na zupę ogórkową z ryżem

Reklama

Oto przepis na zupę ogórkową z ryżem:

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki ryżu
  • 1/2 szklanki śmietany kwaśnej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce, cebulę i czosnek posiekać.

2. W garnku rozgrzać masło, dodać cebulę i czosnek i podsmażyć na złoty kolor.

3. Dodać mąkę, wymieszać i smażyć przez około minutę.

4. Dodać ogórki i cukier, wymieszać i smażyć przez kilka minut.

5. Dodać bulion i ryż, przykryć i gotować na małym ogniu przez około 20 minut, aż ryż będzie miękki.

Reklama

6. Dodać śmietanę i ocet, wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku.

Zupa ogórkowa z ryżem w czarnej miseczce
canva.com

Jak podawać zupę ogórkową z ryżem

Zupę ogórkową z ryżem najlepiej podawać na ciepło, posypaną świeżą natką pietruszki. Można również dodać łyżkę kwaśnej śmietany lub kilka kropel octu do smaku.

Kiedy dodać ryż do zupy ogórkowej?

Ryż najlepiej dodać do zupy ogórkowej pod koniec gotowania, gdyż gotuje się on bardzo szybko i zbyt długi czas gotowania może sprawić, że stanie się zbyt miękki. Dodaj go około 10-15 minut przed końcem gotowania i mieszaj od czasu do czasu.
Reklama

Porady dotyczące przechowywania zupy ogórkowej z ryżem

Zupę ogórkową z ryżem można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Przed podaniem należy ją podgrzać na małym ogniu. Nie zaleca się zamrażania tej zupy, ponieważ ryż może stracić swoją konsystencję.

Ogórkowa - klasyka polskich zup

Zupa ogórkowa z ryżem to danie, które zawsze smakuje wybornie. Jej kwaśny smak i aromatyczny zapach sprawiają, że zupa ta jest idealna na zimne dni. Przygotowanie zupy ogórkowej z ryżem jest bardzo proste, dlatego warto spróbować ją przygotować w domu.

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama