Canva.com
Zupa rybna po tajsku. Śmietanę zamień na mleczko kokosowe. Efekt WOW!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Zupa rybna w stylu tajskim to pomysł na wegetariańskie danie, które sprawdzi się szczególnie w przypadku chłodniejszych dni. Działa rozgrzewająco, ujmuje orientalnym aromatem i jest bardzo pożywna. Jak ją przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 5 porcji.
Reklama
Składniki na zupę rybną po tajsku
- 350g filetów z dorsza
- 100g cebuli
- 30g czosnku
- 200ml mleczka kokosowego
- 800ml bulionu warzywnego
- 120g makaronu ryżowego
- 10ml oleju rzepakowego
- 8g cukru
- Czerwona pasta curry
- Sos rybny
- Trawa cytrynowa
- Sok z limonki
- Świeża kolendra
Sposób przygotowania zupy rybnej po tajsku
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Całość smaż na oleju przez kilka minut, a potem dodaj 3 łyżki pasty curry i całość wymieszaj.
- Do garnka z cebulą i czosnkiem dodaj bulion oraz mleczko kokosowe. Kiedy całość się zagotuje, dodaj łyżkę sosu rybnego, cukier, sól i sok z jednej limonki.
- Rybę umyj i pokrój na kawałki o wielkości 3x3cm. Wrzuć do zupy i gotuj przez piętnaście minut.
- W osobnym garnku ugotuj makaron ryżowy. Do miseczek nałóż ugotowany makaron i zalej zupą rybną. Całość warto udekorować świeżą kolendrą.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
Zupa rybna: Jeden trik który zmienia wszystko!
Jeśli szukasz idealnego przepisu na zupę rybną, to trafiłeś we właściwe miejsce. Zupa rybna to danie, które idealnie sprawdza się w chłodne dni, a także w okresie postnym. Dzięki temu przepisowi przygotujesz pyszną, aromatyczną i pożywną zupę, która z pewnością zachwyci twoich bliskich.
Wykwintna zupa rybna z krewetkami - sekretny przepis!
Uwielbiamy ryby w każdej postaci! Dziś zdradzimy wam nasz sekretny przepis na wyjątkowo aromatyczną zupę rybną z dodatkiem krewetek.
Halászlé – tradycyjna węgierska zupa rybna. Smak i aromat znad Balatonu
Jeśli jesteście miłośnikami węgierskiej kuchni znad Balatonu, to mamy dziś dla was wyjątkowy przepis z duszą. Mianowicie chodzi o halaszle - tradycyjną węgierską zupę rybną. Przepis na to danie pojawił się już w 1876 roku w książce kucharskiej Teresy Dolesko. Poznajcie nowe smaki, które do dziś niezmiennie serwuje się w najlepszych restauracjach węgierskich w Polsce.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl