Zupa rybna
canva.com

Zupa rybna: Jeden trik który zmienia wszystko!

Jeśli szukasz idealnego przepisu na zupę rybną, to trafiłeś we właściwe miejsce. Zupa rybna to danie, które idealnie sprawdza się w chłodne dni, a także w okresie postnym. Dzięki temu przepisowi przygotujesz pyszną, aromatyczną i pożywną zupę, która z pewnością zachwyci twoich bliskich.
Reklama

Składniki

  • 500 g świeżych filetów ryby np. sandacz, halibut, miruna, sola, dorsz, łosoś pacyficzny
  • 1 i 1/2 litra bulionu jarzynowego
  • Warzywa: 1/2 cebuli, 1 marchewka, 1 mała pietruszka, 1/4 korzenia selera, 1 mały por, 1 świeży pomidor (poza sezonem 1/3 puszki pomidorów)
  • Przyprawy: sól i świeżo mielony pieprz, listek laurowy, ziele angielskie, natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Przygotuj bulion jarzynowy, dodając do garnka posiekane warzywa (cebula, marchew, pietruszka, seler, por, pomidor), listek laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Gotuj na małym ogniu przez około 30 minut.
  2. Filety ryb oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Do gotującego się bulionu dodaj kawałki ryb i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, aż ryby będą miękkie i dobrze ugotowane.
  4. Pod koniec gotowania dodaj do zupy posiekaną natkę pietruszki i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Zupę podawaj gorącą, najlepiej z dodatkiem świeżego pieczywa.
Zupa rybna
canva.com

Porady i wskazówki

  • Jeśli chcesz, aby zupa rybna była bardziej treściwa, możesz dodać do niej ugotowane wcześniej ryż lub kaszę.
  • Do zupy rybnej możesz dodać także inne warzywa, na przykład: seler naciowy, papryka czy cukinia.
  • Jeśli nie przepadasz za miękkimi kawałkami warzyw w zupie, możesz je wcześniej podsmażyć na patelni.

Jak przechowywać zupę rybną

Zupa rybna to danie, które warto przygotować w większej ilości i przechowywać w lodówce, aby móc cieszyć się nią przez kilka dni. Jeśli chcesz przechować zupę rybną, musisz pamiętać o kilku ważnych zasadach. Po ugotowaniu zupę rybną należy przestudzić i wstawić do lodówki w szczelnie zamkniętym pojemniku. Przechowywać można ją maksymalnie 2-3 dni, dlatego też warto podzielić ją na mniejsze porcje i zamrozić.

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama