Walentynki
Canva.com

10 sprawdzonych dań na walentynkową kolację we dwoje

14 lutego to niewątpliwie najbardziej romantyczny dzień w roku. Walentynki są świętem zakochanych, czyli dniem zarezerwowanym na randkę! Można wybrać się do klimatycznej restauracji, baru, do kina, teatru, bądź po prostu na spacer. Dobrym pomysłem jest również samodzielne przygotowanie kolacji dla dwojga.
Reklama

Będzie to miły gest wobec partnera bądź partnerki. Taką kolację warto okrasić romantyczną atmosferą, jaką zagwarantują świece, spokojna muzyka i kwiaty! Czym, rozpieścić kubki smakowe drugiej połówki? O tuż na taką okazję, warto zaserwować coś wyjątkowego. Choć często to w prostych przepisach znajdziemy, tę nutkę ekstrawagancji, która zrobi wrażenie i zagwarantuje udany wieczór. Poznaj zatem przepis na udaną randkę walentynkową.

10 sprawdzonych dań na romantyczną kolację we dwoje!

  1. Sałatka cezar z kurczakiem! Na początek bardzo bezpieczna propozycja. Tę popularną sałatkę lubią niemal wszyscy. Jest szybka i niezbyt wyszukana, a jednocześnie smaczna i syta. Warto podać do niej drinka bądź białe wino.
  2. Spaghetti à la carbonara. Włoski makaron jest zawsze udanym sposobem na kolację, nie zawiedzie również i tym razem. Najlepiej pasują do niego rześkie napoje, poleca się wytrawne, białe wino.
  3. Łosoś z piekarnika z rozmarynem. Podany z pieczonymi ziemniakami i kolorową sałatką na pewno pobudzi apetyt i zachwyci aromatem. Do tego typu ryby można podać białe lub czerwone wino.
  4. Tagliatelle z cukinią i łososiem. To kolejna propozycja pełna koloru i aromatu. Do tego szybka i łatwa w przyrządzeniu. Najlepiej podać do takiego dania swoje ulubione wino.
  5. Krewetki z chili i czosnkiem! Choć to danie może wydawać się nieco bardziej wykwintne, to jest najprostszym sposobem na podanie krewetek. Wystarczy podsmażyć je na maśle z czosnkiem, natką pietruszki i papryką chili. Do tego warto podlać białym winem i podawać z bagietką.
  6. Ziołowe risotto z grzybami. To propozycja, która zachwyca aromatem! Danie jest lekkie, a jednocześnie syte. Warto je połączyć z rześkim, owocowym winem.
  7. Szparagi zapiekane z szynką i serem. Poleca się wybrać do tego dania szynkę parmeńską lub cieniutki boczek oraz ser mozzarella. To propozycja bardzo ciekawa dla kubków smakowych. W tym przypadku można zaserwować ulubiony drink, jako uzupełnienie kolacji.
  8. Ravioli ze szpinakiem. To danie proste, a jednocześnie efektowne. Jest lekkie i smaczne. Można podać do niego dowolne, ulubione wino.
  9. Krewetki z pomidorami i dzikim ryżem. To bardzo efektowna, a jednocześnie nieskomplikowana potrawa. W tym przypadku najlepszym pomysłem będzie proste i lekkie wino, jako uzupełnienie kolacji.
  10. Pierś z indyka faszerowana szpinakiem. Najefektowniej będzie się prezentować w formie roladek. Można podać z ryżem. Do drobiu dopasowuje się wina wytrawne lub półwytrawne białe.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama