Przepis na zupę ze świeżych brokułów w 30 minut
Uwielbiasz jeść zupy? W takim razie musisz wypróbować przepis na pyszną zupę ze świeżych brokułów. Teraz mamy to szczęście, że dostaniemy je w każdym sklepie i stoisku z warzywami. Zobacz, jakie to proste - naprawdę warto!
Reklama
Składniki:
W garnku roztopić masło, dodać ziemniaki, paprykę, cebulkę, łodygę brokuła oraz czosnek. Trzymać na ogniu około 10 minut, aż cebulka będzie miękka. Następnie doprawić pieprzem i solą do smaku i smażyć jeszcze kilka minut, dodając mąkę. Do całości dolać rosół i gotować następne 10 minut, co jakiś czas mieszając. Dodać zmieszaną śmietanę z mlekiem oraz ser i trzymać na ogniu do momentu, aż ser się rozpuści. Żeby zupa była gęsta i kremowa, zmiksować ją w blenderze, po czym ponownie przelać do garnka, dodać różyczki brokuła i zostawić na wolnym ogniu na 6 minut.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
- 1 brokuł z łodygą
- 3 średnie ziemniaki, pokrojone w kosteczkę
- duża posiekana cebula
- czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- duży ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- 2 łyżki mąki
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki i 1/2 szklanki mleka (wymieszać)
- 15 dag startego ostrego sera cheddar
- 3 szklanki rosołu
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
Makowiec z jabłkami. Orzeźwiające ciasto na wielkanocny stół
Makowiec to wyjątkowo aromatyczne ciasto, które tuż obok pachnących serników, babek i mazurków jest praktycznie zawsze na wielkanocnym stole. Nic w tym dziwnego, bowiem od lat mówi się, że makowiec jest symbolem dostatku, szczęścia oraz obfitości w ognisku domowym. Tradycyjny makowiec wymaga jednak bardzo wiele pracy i czasu, więc dziś mamy dla was prosty przepis na szybki makowiec na święta z orzeźwiającą nutą soczystych jabłek.
Zupa gulaszowa Ani Starmach z wołowiną i czerwonym winem
Zupa gulaszowa znana również jako bogracz to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni węgierskiej, która znana jest niemalże na całym świecie. Według tradycyjnego przepisu na narodowe danie Węgrów zupę powinno gotować się w kociołku umieszczonym nad ogniskiem. Jednak niewielkie modyfikacje oryginalnej receptury mogą dostarczyć niezapomnianych doznań smakowych, czego przykładem jest przepis na zupę gulaszową Ani Starmach.
Węgierska zupa rybna, czyli halaszle – przepis tradycyjny
Tradycyjna węgierska zupa rybna znana również jako halaszle to świetne urozmaicenie jadłospisu szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Niezwykle aromatyczna, zaskakująco rozgrzewająca i przede wszystkim sycąca zupa to nie tylko doskonały pomysł na obiad. To także kulinarna wycieczka do malowniczego kraju nad Dunajem, jakim niewątpliwie są Węgry.
Reklama
Reklama
© 2022 ZaradnaKobieta.pl