Przepis na zapiekankę z wykorzystaniem czerstwego pieczywa

Kuchnia Wtorek, 3 lipca 2018
Oceń:
5 / 10 głosów
Przepis na zapiekankę z wykorzystaniem czerstwego pieczywa

Kupując pieczywo próbujemy przewidzieć, jaka jego ilość będzie nam potrzebna. Jednak nie zawsze udaje się to wyliczyć, więc w naszych chlebakach zalega czerstwy chleb czy bułki, z którymi nie mamy co zrobić. Niestety coraz częściej spotykamy się z tym, że wyrzucamy je po prostu do kosza... Przejrzyj poniższe przepis, a już nigdy nie wyrzucisz czerstwego pieczywa! Okazuje się, że z jego pomocą można wyczarować naprawdę smaczne danie!

Składniki:

  • 6 kromek czerstwego chleba
  • 250 ml mleka
  • 15 dag sera żółtego
  • 15 dag szynki
  • 5 pieczarek średniej wielkości
  • 4 jaja kurze średniej wielkości
  • cebula
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Naczynie żaroodporne delikatnie smarujemy olejem. Chleb musimy namoczyć w mleku i położyć go na dno naczynia, przykrywając całą powierzchnię. Jaja kurze należy doprawić, wymieszać i zalać nimi chleb, czyli pierwszą warstwę zapiekanki. Pokrojone pieczarki i posiekaną cebulę smażymy na jednej patelni, również doprawiamy do smaku i umieszczamy na masie jajecznej, tworząc trzecią warstwę. Następnie pozostaje położyć na wierzch wędlinę i posypać sporą ilością startego sera. Naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pozostawiamy je tam na około pół godziny.