Składniki:
- 6 kromek czerstwego chleba
- 250 ml mleka
- 15 dag sera żółtego
- 15 dag szynki
- 5 pieczarek średniej wielkości
- 4 jaja kurze średniej wielkości
- cebula
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Naczynie żaroodporne delikatnie smarujemy olejem. Chleb musimy namoczyć w mleku i położyć go na dno naczynia, przykrywając całą powierzchnię. Jaja kurze należy doprawić, wymieszać i zalać nimi chleb, czyli pierwszą warstwę zapiekanki. Pokrojone pieczarki i posiekaną cebulę smażymy na jednej patelni, również doprawiamy do smaku i umieszczamy na masie jajecznej, tworząc trzecią warstwę. Następnie pozostaje położyć na wierzch wędlinę i posypać sporą ilością startego sera. Naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pozostawiamy je tam na około pół godziny.