Zupa ogórkowa – przepis na zupę ogórkową z ryżem lub ziemniakami
Zupa ogórkowa to bezsprzecznie jedna z najpopularniejszych potraw kuchni polskiej. Przygotowywana na bazie bulionu mięsnego lub warzywnego sprawdza się jako danie obiadowe w chłodne jesienne wieczory. Najczęściej spotykane sposoby podania to ogórkowa z ryżem lub z ziemniakami. Jednak w niektórych rejonach kraju serwuje się ją także z makaronem. Wyjaśniamy jak zrobić tradycyjną zupę ogórkową z kiszonych ogórków.
Reklama
Zupa ogórkowa z ryżem
Składniki na zupę ogórkową z ryżem:- Skrzydełka lub inne mięso, którego używasz dokładnie umyj, a następnie włóż do garnka i zalej wodą (ok. 2,5-3 litry). Zawartość naczynia zagotuj i usuń z powierzchni wody wszystkie zanieczyszczenia powstałe w wyniku gotowania mięsa. Przykręć płomień i dodaj do garnka sól, pieprz, 4 ziarnka ziela angielskiego i 3 liście laurowe. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez ok. jedną godzinę
- Na dużej patelni rozpuść dwie łyżki masła i podsmaż pokrojone według własnych preferencji warzywa (bez ogórków kiszonych). Powinny być lekko przyrumienione, gdyż nada to potrawie całkiem ciekawe walory smakowe
- Po godzinie powolnego gotowania mięsnego wywaru mięso należy wyciągnąć, natomiast do bulionu wrzucić podsmażone na maśle warzywa i ponownie gotować przez 15-20 minut
- Po tym czasie przyszła pora na dodanie ryżu i dalsze gotowanie do momentu aż ziarenka staną się miękkie (zazwyczaj ok. 10-12 minut). Warto mieszać od czasu do czasu zawartość garnka, aby nic się nie przypaliło
- Ostatnim etapem gotowania zupy ogórkowej jest dodanie startych na grubych oczkach ogórków kiszonych. Jeśli chcesz, żeby zupa była bardziej kwaśna, to wlej do niej jedną szklankę wody z ogórków. Całość dokładnie wymieszaj i ponownie zagotuj. Wyłącz płomień, a następnie dodaj śmietankę drobno posiekany koperek i kawałki mięsa obrane ze skrzydełek.
canva.com
Zupa ogórkowa z ziemniakami
Zamiast ryżu możesz dodać do zupy zarówno ziemniaki, jak i makaron.Reklama
Jak dodać śmietanę do zupy?
Dodawanie śmietany bezpośrednio do gorącej zupy nie jest najlepszym pomysłem, gdyż może to doprowadzić do jej zważenia. Najlepszym sposobem jest odczekanie aż zupa nieco wystygnie. Śmietanę najpierw dodaj do szklanki, a następnie wlej do niej trochę zupy i dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej cieczy. Teraz możesz bezpiecznie wlać śmietanę do garnka z zupą.Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Czytaj więcej
Obłędny sernik z musem pistacjowym. Pyszny deser na Dzień Matki
Zbliża się Dzień Matki, więc czas pomyśleć o tym, aby zaskoczyć bliskie osoby pysznym deserem. Jedną z naszych topowych, obłędnie pysznych propozycji jest delikatny sernik z musem pistacjowym. Uwaga! Ten smak uzależnia.
Arbuzowy chłodnik z fetą i miętą - idealna zupa na upały istnieje
Zbliżające się wakacje zachęcają do zmiany diety na lekką, niskokaloryczną i orzeźwiającą. Doskonałą propozycją będzie zatem chłodnik z arbuza z dodatkiem sera feta oraz aromatycznej mięty. To jest pyszne!
Chłodnik z młodych buraczków — lekka zupa z wiosennych warzyw
Chłodnik z buraczków lub botwinki to letnia zupa na zimno, przygotowywana z dodatkiem kefiru, jogurtu lub zsiadłego mleka. W kuchni polskiej znana jest od wielu dekad. Taki chłodnik to najlepsze smaki wiosny połączone w jednej zupie — buraczki, świeży ogórek, rzodkiewka, koperek, szczypiorek i czosnek. Smak podkręca kwaskowaty kefir. Wypróbuj nasz przepis na tradycyjny chłodnik z botwinką.
Reklama
Reklama
Najczęściej czytane
Reklama
Reklama
© 2022 ZaradnaKobieta.pl