Składniki:
- odrobina masła do smarowania foremek
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 20 dkg szynki pokrojonej w kostkę
- tarty żółty ser
- 100 ml mleka
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 8 jajek kurzych
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Najpierw przełóż na patelnię szynkę i cebulę. Podsmaż te dwa składniki. Możesz dodać także swoje ulubione dodatki, takie jak grzyby czy papryka.
- Gdy wszystkie składniki będą miały złotawy kolor, zdejmij patelnię z kuchenki. Przygotuj sobie około 12 foremek na babeczki, posmaruj je masłem i rozłóż przygotowany produkt równomiernie do każdej z nich.
- Jeśli chcesz, żeby Twoje mini omlety były jeszcze bardziej smaczne, posyp szynkę z cebulką startym serem.
- Do miski wbij 8 jajek kurzych, wlej 100 ml mleka, dodaj 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, sól i pieprz. Wszystkie składniki mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
- Następnie należy przelać tę masę do foremek (na szynkę, cebulę i ser), równomiernie rozprowadzając.
- Następnie umieść swoje babeczki na środkowej półce w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Piecz do momentu uzyskania złotego koloru na powierzchni. Powinno to trwać około 25 minut.
- Gotowe! Wyjmij pyszne przekąski z piekarnika i ostudź lekko przed zjedzeniem, żeby się nie poparzyć.
Smacznego!
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com