Przepis na jajeczne muffiny idealne na śniadanie

Przepis na jajeczne muffiny idealne na śniadanie

Podpowiadamy, jak zrobić nietuzinkowe mini omleciki, które okażą się być wspaniałą przekąską do szkoły, pracy czy do delektowania się nią w domowym zaciszu.
Reklama
Składniki:
  • odrobina masła do smarowania foremek
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 20 dkg szynki pokrojonej w kostkę
  • tarty żółty ser
  • 100 ml mleka
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 8 jajek kurzych
  • sól i pieprz
Przygotowanie:
  1. Najpierw przełóż na patelnię szynkę i cebulę. Podsmaż te dwa składniki. Możesz dodać także swoje ulubione dodatki, takie jak grzyby czy papryka.
  2. Gdy wszystkie składniki będą miały złotawy kolor, zdejmij patelnię z kuchenki. Przygotuj sobie około 12 foremek na babeczki, posmaruj je masłem i rozłóż przygotowany produkt równomiernie do każdej z nich.
  3. Jeśli chcesz, żeby Twoje mini omlety były jeszcze bardziej smaczne, posyp szynkę z cebulką startym serem.
  4. Do miski wbij 8 jajek kurzych, wlej 100 ml mleka, dodaj 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, sól i pieprz. Wszystkie składniki mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
  5. Następnie należy przelać tę masę do foremek (na szynkę, cebulę i ser), równomiernie rozprowadzając.
  6. Następnie umieść swoje babeczki na środkowej półce w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Piecz do momentu uzyskania złotego koloru na powierzchni. Powinno to trwać około 25 minut.
  7. Gotowe! Wyjmij pyszne przekąski z piekarnika i ostudź lekko przed zjedzeniem, żeby się nie poparzyć.
Smacznego! Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama