Przepis na jajeczne muffiny idealne na śniadanie

Kuchnia Czwartek, 13 września 2018
Oceń:
4 / 25 głosów
Przepis na jajeczne muffiny idealne na śniadanie

Podpowiadamy, jak zrobić nietuzinkowe mini omleciki, które okażą się być wspaniałą przekąską do szkoły, pracy czy do delektowania się nią w domowym zaciszu.

Składniki:

  • odrobina masła do smarowania foremek
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 20 dkg szynki pokrojonej w kostkę
  • tarty żółty ser
  • 100 ml mleka
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 8 jajek kurzych
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Najpierw przełóż na patelnię szynkę i cebulę. Podsmaż te dwa składniki. Możesz dodać także swoje ulubione dodatki, takie jak grzyby czy papryka.
  2. Gdy wszystkie składniki będą miały złotawy kolor, zdejmij patelnię z kuchenki. Przygotuj sobie około 12 foremek na babeczki, posmaruj je masłem i rozłóż przygotowany produkt równomiernie do każdej z nich.
  3. Jeśli chcesz, żeby Twoje mini omlety były jeszcze bardziej smaczne, posyp szynkę z cebulką startym serem.
  4. Do miski wbij 8 jajek kurzych, wlej 100 ml mleka, dodaj 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, sól i pieprz. Wszystkie składniki mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
  5. Następnie należy przelać tę masę do foremek (na szynkę, cebulę i ser), równomiernie rozprowadzając.
  6. Następnie umieść swoje babeczki na środkowej półce w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Piecz do momentu uzyskania złotego koloru na powierzchni. Powinno to trwać około 25 minut.
  7. Gotowe! Wyjmij pyszne przekąski z piekarnika i ostudź lekko przed zjedzeniem, żeby się nie poparzyć.

Smacznego!

Źródło zdjęcia: www.pixabay.com