Babka majonezowa, czyli babka z dodatkiem majonezu
(Aktualizacja: 31 marca 2022)
Do przeczytania w ok. 1 min.
Przejdź do galerii zdjęć
Mamy dla Was przepis na babkę w której jednym ze składników jest... majonez. Tak, tak majonez. Ale spokojnie, jest on niewyczuwalny.
Reklama
Składniki:
- 4 jajka
- 2/3 szklanki majonezu (w temp. pokojowej)
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 90 g mąki pszennej
- 90 g mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Oddziel białka od żółtek. Piekarnik nastaw do 170 stopni C.
- Ubij białka do momentu, gdy będą prawie sztywne. Stopniowo dodawaj cukier cały czas miksując i dokładnie ubijając masę. Dodaj również cukier wanilinowy i skórkę z cytryny.
- Dodaj stopniowo żółtka i dalej cierpliwie ubijaj do uzyskania puszystej masy.
- Do oddzielnej miski przesiej mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, wymieszaj.
- Dodaj do ubitych składników i zmiksuj na minimalnych obrotach miksera. Na koniec dodaj majonez i zmiksuj na jednolitą masę.
- Wyłóż do formy na babkę posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Wyrównaj powierzchnię i wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Piec przez ok. 40 - 45 minut do suchego patyczka.
Reklama
Zobacz galerię zdjęć: Babka majonezowa
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
Babcine kopytka są idealne do sosu grzybowego. Przepis na aksamitne kluseczki z ziemniaków
Kopytka Babci Kasi są przepyszne. Delikatnie aksamitne i puszyste kluseczki możemy podawać polane gęstym sosem grzybowym. Zdradzamy wam przepis, który stosujemy w domu od lat. Po prostu palce lizać!
Wielkanoc #ZeroWaste. Jakie ciasta możemy zamrozić po Świętach?
Święta, święta i po świętach, a na stołach nadal mamy ciasta, których nie zdążyliśmy zjeść w Wielkanoc. Co zrobić, aby nie wyrzucać słodkości i nie marnować jedzenia? Oczywiście są na to sposoby! Sprawdź, jakie ciasta możemy mrozić po Świętach.
Co zrobić z jedzeniem, które zostało po Świętach? Jak go nie zmarnować?
Żurek, sałatka warzywna, biała kiełbasa, ciasta... Jeszcze niedawno wielkanocny stół uginał się od smakołyków. Teraz te wszystkie niezjedzone przysmaki zajmują miejsce w lodówce. Boisz się, że się zmarnują i część rzeczy trzeba będzie wyrzucić? Sprawdź, jak tego uniknąć! Przekonaj się, jak łatwo można uniknąć marnowania żywności.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2022 ZaradnaKobieta.pl