Składniki:
- 4 jajka
- 2/3 szklanki majonezu (w temp. pokojowej)
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 90 g mąki pszennej
- 90 g mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Oddziel białka od żółtek. Piekarnik nastaw do 170 stopni C.
- Ubij białka do momentu, gdy będą prawie sztywne. Stopniowo dodawaj cukier cały czas miksując i dokładnie ubijając masę. Dodaj również cukier wanilinowy i skórkę z cytryny.
- Dodaj stopniowo żółtka i dalej cierpliwie ubijaj do uzyskania puszystej masy.
- Do oddzielnej miski przesiej mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, wymieszaj.
- Dodaj do ubitych składników i zmiksuj na minimalnych obrotach miksera. Na koniec dodaj majonez i zmiksuj na jednolitą masę.
- Wyłóż do formy na babkę posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Wyrównaj powierzchnię i wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Piec przez ok. 40 - 45 minut do suchego patyczka.