Babka majonezowa, czyli babka z dodatkiem majonezu

Babka majonezowa, czyli babka z dodatkiem majonezu

Przejdź do galerii zdjęć
Mamy dla Was przepis na babkę w której jednym ze składników jest... majonez. Tak, tak majonez. Ale spokojnie, jest on niewyczuwalny.
Reklama
Składniki:
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki majonezu (w temp. pokojowej)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 90 g mąki pszennej
  • 90 g mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
  • Oddziel białka od żółtek. Piekarnik nastaw do 170 stopni C.
  • Ubij białka do momentu, gdy będą prawie sztywne. Stopniowo dodawaj cukier cały czas miksując i dokładnie ubijając masę. Dodaj również cukier wanilinowy i skórkę z cytryny.
  • Dodaj stopniowo żółtka i dalej cierpliwie ubijaj do uzyskania puszystej masy.
  • Do oddzielnej miski przesiej mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, wymieszaj.
  • Dodaj do ubitych składników i zmiksuj na minimalnych obrotach miksera. Na koniec dodaj majonez i zmiksuj na jednolitą masę.
  • Wyłóż do formy na babkę posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Wyrównaj powierzchnię i wstaw do nagrzanego piekarnika.
  • Piec przez ok. 40 - 45 minut do suchego patyczka.
Reklama
Zobacz galerię zdjęć: Babka majonezowa
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama