Babka majonezowa, czyli babka z dodatkiem majonezu

Kuchnia Sobota, 10 listopada 2018
Oceń:
4 / 33 głosów

Mamy dla Was przepis na babkę w której jednym ze składników jest... majonez. Tak, tak majonez. Ale spokojnie, jest on niewyczuwalny.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki majonezu (w temp. pokojowej)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 90 g mąki pszennej
  • 90 g mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  • Oddziel białka od żółtek. Piekarnik nastaw do 170 stopni C.
  • Ubij białka do momentu, gdy będą prawie sztywne. Stopniowo dodawaj cukier cały czas miksując i dokładnie ubijając masę. Dodaj również cukier wanilinowy i skórkę z cytryny.
  • Dodaj stopniowo żółtka i dalej cierpliwie ubijaj do uzyskania puszystej masy.
  • Do oddzielnej miski przesiej mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, wymieszaj.
  • Dodaj do ubitych składników i zmiksuj na minimalnych obrotach miksera. Na koniec dodaj majonez i zmiksuj na jednolitą masę.
  • Wyłóż do formy na babkę posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Wyrównaj powierzchnię i wstaw do nagrzanego piekarnika.
  • Piec przez ok. 40 - 45 minut do suchego patyczka.

Źródło: pl.pinterest.com