Jaką formę wybrać do pieczenia wielkanocnej babki?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Formy na babkę — ceramiczne, kamionkowe, szklane, metalowe, silikonowe
Tradycyjne babki z ciasta drożdżowego były pieczone w formach kamionkowych lub ceramicznych z kominkiem (tuleją). Formy takie wymagają bardzo starannego nasmarowania masłem lub margaryną przed nałożeniem ciasta, szczególnie w miejscach przetłoczeń i karbowania. Jeżeli niedokładnie nasmarujemy formę, będziemy mieć problem z wyjęciem upieczonego ciasta. W przypadku takich foremek nie mamy możliwości ich dociśnięcia lub lekkiego rozciągnięcia jak w przypadku stalowych, nie mówiąc już o silikonowych.
Szklane formy żaroodporne na babki nadają się nie tylko do wypieków, ale także do przygotowania zimnych deserów — przede wszystkim galaretek, puddingów i budyniów.
Foremki metalowe dostępne są w całej gamie kształtów i rozmiarów — pełne, z kominkiem, z dużym i małym karbowaniem. Mogą być wykonane z blachy ocynkowanej, emaliowanej lub ze stali nierdzewnej. Są to foremki uniwersalne, w których możemy piec babki drożdżowe oraz z ciasta piaskowego, a także ciasta jogurtowe, ucierane lub na oleju. Przed pieczeniem również wymagają starannego nasmarowania tłuszczem, nawet jeżeli mają powłokę zapobiegającą przywieraniu.
Formy z silikonu gwarantują, że babka “wyskoczy” z nich bez problemu. Szczególnie dobrze sprawdzą się przy babkach piaskowych, na oleju i jogurtowych.
Babka z kominkiem, pełna, wieniec lub keksówka?
Forma na babkę z kominkiem (tuleją) pozwala na upieczenie babki “pustej w środku”, z charakterystyczną "dziurką". Taki kształt mają najczęściej drożdżowe babki wielkanocne. Jest to najpopularniejszy kształt babki w naszym kraju.
Babki z ciasta piaskowego świetnie wychodzą w pełnych formach metalowych i oczywiście w podłużnych keksówkach.
Babki piaskowe i drożdżowe udadzą się także w wieńcach. Jak wiadomo najpopularniejsze ciasto pieczone w takiej formie to słynny tort wieniec frankfurcki, ale babki-wieńce prezentują się także bardzo efektownie.
Karbowanie proste, spiralne, a może mozaika?
Formy różnią się także układem charakterystycznych karbowań (przetłoczeń). Mogą być one proste i rozchodzić się promieniście od szczytu ciasta. Ale bardzo efektownie prezentują się również babki spiralne.
Ostatnio dostępne są także bardzo ciekawe formy ze zdobieniem w postaci mozaikowych lub roślinnych przetłoczeń. Takie wypieki z pewnością zachwycą gości.
Babka — nie tylko pieczona
Formy na babkę możemy wykorzystać także do przygotowania innych deserów i dań na zimno. Szczególnie dobrze nadają się do wszelkiego rodzaju galaret i galaretek — słodkich i wytrawnych. W formie na babkę możemy także zrobić budyń oraz ciasta bez pieczenia. np. deser z mascarpone i herbatnikami.