Kremowa sałatka z tuńczykiem

Kuchnia Piątek, 11 stycznia 2019
Oceń:
4 / 24 głosów

Macie swoje postanowienia noworoczne? Czy jednym z nich nie jest zadbanie o siebie i nie podjadanie gotowych dań? Jeśli kiwasz delikatnie głową, to koniecznie poznaj przepis na kremową sałatkę z tuńczyka. Palce lizać!

Składniki:

  • 1 por
  • 1 mała puszka tuńczyka (najlepiej w zalewie własnej)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 większe ogórki kiszone
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka musztardy

Przygotowanie:

Tuńczyka wyjmij z puszki i włóż do wysokiej miski. Odetnij korzonki pora oraz jego liście. Jasną część pora umyj i zdejmij z niego zewnętrzną warstwę, przekrój wzdłuż na pół i posiekaj na cienkie półplasterki. Gotowego pora przepłucz w gorącej wodzie i odstaw do ostygnięcia. Do tuńczyka dodaj odcedzoną kukurydzę i pokrojone w drobną kostkę ogórki oraz pora. Następnie dodaj majonez, śmietanę i łyżkę musztardy. Dopraw do smaku.

Źródło: pl.pinterest.com