Klasyka kuchni francuskiej w Twoim domu: Przepis na francuskie naleśniki

Kuchnia Czwartek, 7 lutego 2019
Oceń:
4 / 25 głosów
Klasyka kuchni francuskiej w Twoim domu: Przepis na francuskie naleśniki

Naleśniki to szybka i prosta w przygotowaniu potrawa, którą zna każdy z nas. Znane są także we Francji, gdzie uchodzą za nie lada przysmak. Proponujemy zatem urozmaicić nasze tradycyjne, nieco już opatrzone receptury i nadać naleśnikom francuski charakter.

Prezentujemy nieskomplikowany przepis na naleśniki w wydaniu francuskim. Składniki wystarczą na porcje dla czterech osób.

Składniki:

250 g mąki
3 jajka
1 łyżka oleju roślinnego
3 łyżki cukru (może być waniliowy)
szczypta soli
1-2 łyżki wody
½ litra mleka
½ szklanki piwa

Dodatki (wedle uznania):

cukier
konfitura pomarańczowa
krem kasztanowy
bita śmietana

Przygotowanie:

Wsyp mąkę do salaterki (wcześniej przesiej ją przez gęste sito). Zrób w mące dołek i wbij całe jajka, a następnie dodaj olej, cukier, sól i wodę. Starannie wymieszaj, najlepiej drewnianą łyżką. Dolewaj powoli mleko, dopóki nie powstanie jednolita masa. Dolej do ciasta ½ szklanki piwa – nada mu wspaniałą konsystencję (nie bój się, alkohol wyparuje podczas smażenia). Odstaw salaterkę przykrytą czystą serwetką lub szmatką. Podgrzej dużą patelnię, przecierając ją papierowym ręcznikiem nasączonym olejem. Nalej chochlą porcję ciasta o 2-4 mm grubości. Smaż około 2 minuty z jednej strony, przewróć łopatką i smaż 2 minuty z drugiej. Jeśli czujesz się na siłach, możesz spróbować podrzucić naleśnik szybkim i zręcznym ruchem patelni. Naleśniki podawaj złożone na dwie lub cztery części, posypane cukrem, nadziane konfiturami, kremem kasztanowym lub bitą śmietaną.

 

Foto: www.pixabay.com

Źródło: Berest A., De Maigret C., Mas S., Diwan A., Bądź paryżanką, gdziekolwiek jesteś. Miłość, szyk i złe nawyki, Warszawa 2014