Dieta upiększająca. Odcinek 8: Papryka czerwona

Dieta upiększająca. Odcinek 8: Papryka czerwona

Papryka czerwona to bardzo popularny produkt w polskiej kuchni. Może być używana w formie suszonej przyprawy, jak również jako świeże warzywo będące elementem sałatek oraz dań serwowanych na ciepło. Jest ona źródłem wielu cennych składników, które sprzyjają zdrowej diecie.
Reklama
Paprykę kupić możemy niemal w każdym sklepie, jest ona dostępna przez cały rok. Warto umieścić ją na liście ważnych elementów naszej codziennej diety, przyniesie to wiele upiększających i dobrze wpływających na nasze samopoczucie korzyści.

Papryka dla zdrowia

Papryka czerwona zawiera w sobie bardzo duże ilości witaminy C (posiada ich więcej, niż cytryna). Znajdziemy w niej także liczne witaminy z grupy B, potas, magnez, witaminy A oraz E. Warzywo to jest również źródłem niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu przeciwutleniaczy. Wykorzystywanie go w codziennej diecie wpływa na obniżenie cholesterolu, wspomaga też pracę układu krwionośnego. Papryka to słuszny wybór dla osób cierpiących na anemię, skutecznie walczy bowiem z niedoborami żelaza.
Reklama
Najlepiej spożywać ją na surowo, zachowuje wtedy wszystkie cenne wartości, jednak obróbka termiczna nie pozbawia jej ich zupełnie.

Papryka dla urody i szczupłej sylwetki

Spożywanie czerwonej papryki pozytywnie wpływa na stan i kondycję naszej skóry. Nie bez znaczenia pozostaje także jej wpływ na prawidłowe utrzymanie wagi. Zawarta w niej kapsaicyna przyspiesza przemianę materii, wspierając tym samym działanie diet odchudzających i zachowanie szczupłej sylwetki. Papryka potrafi oddziaływać też na zmniejszenie apetytu – to równie cenna zaleta, którą warto wykorzystać na drodze do osiągnięcia upragnionej wagi.

Inspiracja – oryginalny pomysł na wykorzystanie papryki w naszej kuchni

Sałatka z czerwoną papryką i kurczakiem Składniki: 1 czerwona papryka 1 średniej wielkości filet z kurczaka olej roślinny do smażenia ½ czerwonej cebuli 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 3 czerwone pomidory 1 zielony ogórek 2 łyżki oliwy z oliwek 4 liście sałaty szczypta soli szczypta pieprzu Umyj i osusz paprykę, a następnie pokrój ją w słupki.
Reklama
Czerwoną cebulę obierz i poszatkuj w kostkę, to samo zrób z zielonym ogórkiem. Dokładnie umytego i osuszonego fileta z kurczaka pokrój w kostkę, posyp specjalną przyprawą i usmaż na rozgrzanym oleju. Czerwone pomidory umyj i pokrój w drobną kostkę. Wszystkie składniki umieść w dużej misce, dodając na koniec porozrywane na mniejsze kawałki liście sałaty. Wlej oliwę z oliwek i dopraw do smaku.   Foto: www.pixabay.com
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama