Dieta upiększająca. Odcinek 12: Nasiona szałwii hiszpańskiej - chia
Udostępnij Google News
Zdrowie

Dieta upiększająca. Odcinek 12: Nasiona szałwii hiszpańskiej - chia

Nasiona szałwii hiszpańskiej, znane też jako nasiona chia, to dokonały i niezwykle wartościowy dodatek do wielu potraw i deserów. Włączenie ich do naszej codziennej diety to gwarancja nieocenionych korzyści dla zdrowia, urody i szczupłej sylwetki. 

Jeszcze do niedawna nasiona chia były dość trudno dostępne, aktualnie z powodzeniem kupić je możemy w większości supermarketów. Jedno opakowanie wystarczy nam na długo, dlatego warto zainwestować w ten dobroczynnie wpływający na nasze zdrowie produkt.

Nasiona chia dla zdrowia i szczupłej sylwetki

Nasiona szałwii hiszpańskiej to przede wszystkim bogate źródło kwasów omega-3. Ich podstawowa rola to wzmacnianie odporności organizmu, a także ochrona przed infekcjami i łagodzenie stanów zapalnych. Jako pełnowartościowe białko, nasiona chia wpływają korzystnie również na zdrowie naszych kości. Zawarta w nich spora ilość magnezu zapewnia dobrą kondycję organizmu, zmniejsza podatność na stres oraz poprawia koncentrację. Nie bez znaczenia pozostaje też zawarty w nasionach błonnik. Obniża on poziom złego cholesterolu we krwi oraz reguluje pracę układu pokarmowego, zmniejszając dolegliwości związane z nieprawidłowym trawieniem. Błonnik to bardzo ważny element każdej diety odchudzającej, skutecznie hamuje on ataki głodu i pozwala oczyścić ciało z toksyn. Po namoczeniu w wodzie lub mleku nasiona chia pęcznieją, dzięki czemu dobrze wypełniają żołądek i zmniejszają łaknienie na dłuższy czas. Warto zatem spróbować zdrowego puddingu z chia, który nie tylko dostarczy cennych wartości odżywczych, ale przysłuży się zgubieniu zbędnych kilogramów. To szybki i nieskomplikowany sposób na zdrowy detoks naszego organizmu. Wystarczy zalać garść nasion wodą lub  mlekiem (najlepiej roślinnym) i poczekać, aż napęcznieją tworząc lepką galaretkę. Tak przyrządzony pudding to nie tylko zdrowa przekąska, ale i wspaniała podstawa deseru lub wartościowego, odżywczego śniadania.

Nasiona chia dla urody

Zawarte w nasionach szałwii hiszpańskiej nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 niosą ze sobą także liczne korzyści dla urody. Warto wiedzieć, że chronią one skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych, dlatego ich spożywanie pozytywnie wpływa na nasz wygląd zewnętrzny. Zawarty w nasionach cynk również w widoczny sposób poprawia kondycję naszej skóry, zapobiega on bowiem powstawaniu wyprysków i innych niedoskonałości cery. Aminokwasy, które dostarczy nam dieta uzupełniona w chia, to natomiast podstawa dla zdrowia włosów i paznokci. Wyraźnie poprawiają one stan płytki paznokcia, a także wzmacniają strukturę włosów, wpływając tym samym na ich atrakcyjny wygląd.

Inspiracja – oryginalny pomysł na wykorzystanie nasion szałwii hiszpańskiej w naszej kuchni

Pudding bananowy z nasionami chia

Składniki:

200 ml mleka
1 banan
2 łyżki stołowe nasion szałwii hiszpańskiej
1 łyżka stołowa miodu
1 łyżka stołowa soku z cytryny
2 jabłka
2 łyżki stołowe cukru trzcinowego
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki sproszkowanego cynamonu
3-4 goździki
200 ml wody
2-3 łyżki stołowe musli z granolą i orzechami

Banana obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki, a następnie włóż do wysokiego pojemnika i zalej mlekiem. Całość dokładnie zmiksuj. Dodaj nasiona chia i miód oraz sok z cytryny, po czym dokładnie wymieszaj. Odłóż w chłodne miejsce i poczekaj, aż nasiona napęcznieją. Jabłka poszatkuj w drobną kostkę, wsyp do garnka i zalej 200 ml wody. Wsyp cynamon, cukier oraz goździki, a następnie ugotuj wszystko do miękkości. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z odrobiną zimnej wody, połącz z jabłkami i ponownie zagotuj. Połowę tak przygotowanego kisielu wlej do pucharków. Przykryj kisiel tężejącym puddingiem mlecznym z chia, po czym przykryj resztą kisielu. Wstaw pucharki do lodówki w celu schłodzenia. Przed podaniem posyp deser musli z granolą i orzechami.

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie