Dieta upiększająca. Odcinek 12: Nasiona szałwii hiszpańskiej - chia
Nasiona szałwii hiszpańskiej, znane też jako nasiona chia, to dokonały i niezwykle wartościowy dodatek do wielu potraw i deserów. Włączenie ich do naszej codziennej diety to gwarancja nieocenionych korzyści dla zdrowia, urody i szczupłej sylwetki.
Reklama
Jeszcze do niedawna nasiona chia były dość trudno dostępne, aktualnie z powodzeniem kupić je możemy w większości supermarketów. Jedno opakowanie wystarczy nam na długo, dlatego warto zainwestować w ten dobroczynnie wpływający na nasze zdrowie produkt.
Błonnik to bardzo ważny element każdej diety odchudzającej, skutecznie hamuje on ataki głodu i pozwala oczyścić ciało z toksyn. Po namoczeniu w wodzie lub mleku nasiona chia pęcznieją, dzięki czemu dobrze wypełniają żołądek i zmniejszają łaknienie na dłuższy czas. Warto zatem spróbować zdrowego puddingu z chia, który nie tylko dostarczy cennych wartości odżywczych, ale przysłuży się zgubieniu zbędnych kilogramów. To szybki i nieskomplikowany sposób na zdrowy detoks naszego organizmu. Wystarczy zalać garść nasion wodą lub mlekiem (najlepiej roślinnym) i poczekać, aż napęcznieją tworząc lepką galaretkę. Tak przyrządzony pudding to nie tylko zdrowa przekąska, ale i wspaniała podstawa deseru lub wartościowego, odżywczego śniadania.
Warto wiedzieć, że chronią one skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych, dlatego ich spożywanie pozytywnie wpływa na nasz wygląd zewnętrzny. Zawarty w nasionach cynk również w widoczny sposób poprawia kondycję naszej skóry, zapobiega on bowiem powstawaniu wyprysków i innych niedoskonałości cery. Aminokwasy, które dostarczy nam dieta uzupełniona w chia, to natomiast podstawa dla zdrowia włosów i paznokci.
Wyraźnie poprawiają one stan płytki paznokcia, a także wzmacniają strukturę włosów, wpływając tym samym na ich atrakcyjny wygląd.
Całość dokładnie zmiksuj. Dodaj nasiona chia i miód oraz sok z cytryny, po czym dokładnie wymieszaj. Odłóż w chłodne miejsce i poczekaj, aż nasiona napęcznieją. Jabłka poszatkuj w drobną kostkę, wsyp do garnka i zalej 200 ml wody. Wsyp cynamon, cukier oraz goździki, a następnie ugotuj wszystko do miękkości. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z odrobiną zimnej wody, połącz z jabłkami i ponownie zagotuj. Połowę tak przygotowanego kisielu wlej do pucharków. Przykryj kisiel tężejącym puddingiem mlecznym z chia, po czym przykryj resztą kisielu. Wstaw pucharki do lodówki w celu schłodzenia. Przed podaniem posyp deser musli z granolą i orzechami.
Nasiona chia dla zdrowia i szczupłej sylwetki
Nasiona szałwii hiszpańskiej to przede wszystkim bogate źródło kwasów omega-3. Ich podstawowa rola to wzmacnianie odporności organizmu, a także ochrona przed infekcjami i łagodzenie stanów zapalnych. Jako pełnowartościowe białko, nasiona chia wpływają korzystnie również na zdrowie naszych kości. Zawarta w nich spora ilość magnezu zapewnia dobrą kondycję organizmu, zmniejsza podatność na stres oraz poprawia koncentrację. Nie bez znaczenia pozostaje też zawarty w nasionach błonnik. Obniża on poziom złego cholesterolu we krwi oraz reguluje pracę układu pokarmowego, zmniejszając dolegliwości związane z nieprawidłowym trawieniem.Reklama
Nasiona chia dla urody
Zawarte w nasionach szałwii hiszpańskiej nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 niosą ze sobą także liczne korzyści dla urody.Reklama
Reklama
Inspiracja – oryginalny pomysł na wykorzystanie nasion szałwii hiszpańskiej w naszej kuchni
Pudding bananowy z nasionami chia Składniki: 200 ml mleka 1 banan 2 łyżki stołowe nasion szałwii hiszpańskiej 1 łyżka stołowa miodu 1 łyżka stołowa soku z cytryny 2 jabłka 2 łyżki stołowe cukru trzcinowego 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki sproszkowanego cynamonu 3-4 goździki 200 ml wody 2-3 łyżki stołowe musli z granolą i orzechami Banana obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki, a następnie włóż do wysokiego pojemnika i zalej mlekiem.Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
5 nieoczywistych produktów spożywczych, które warto mieć w kuchni
Chyba każdy z nas na bieżąco uzupełnia zapasy takich artykułów spożywczych, jak mąka, jajka, mleko czy ziemniaki, bo możemy z nich w każdej chwili przygotować sycący posiłek. Istnieją jednak inne produkty, o których nie należy zapominać podczas większych zakupów. Dzięki nim w mig przygotujesz zdrowe i smaczne śniadanie czy przekąskę dla całej rodziny.
Co to są węglowodany proste?
Węglowodany są jednym z głównych składników naszej diety. Są one źródłem energii dla organizmu i pełnią wiele istotnych funkcji. Węglowodany można podzielić na dwa główne rodzaje: węglowodany proste i węglowodany złożone. W tym artykule skupimy się na węglowodanach prostych i omówimy, czym są, jakie są ich właściwości oraz jaką rolę odgrywają w naszej diecie.
Rozgrzewające przepisy na chłodne dni – zdrowo i pysznie
Czy jest coś lepszego niż pyszne, rozgrzewające danie w chłodne dni? Kiedy temperatura spada, nasze ciała potrzebują czegoś, co pomoże nam się ogrzać i dostarczy nam energii. Sprawdź nasze trzy rozgrzewające przepisy!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl