Składniki:
- 2 - 3 duże jabłka
- 100 ml mleka
- 2 jaja kurze
- 30 ml oliwy z oliwek
- 3 łyżki cukru ( najlepiej wykorzystać cukier brzozowy lub brązowy )
- 220 g mąki razowej
- garść żurawiny
- proszek do pieczenia
Przygotowanie:
Najpierw należy obrać jabłka, usunąć nasiona i tak zwany ogryzek, pokroić je w kosteczkę i ułożyć na wyłożonej papierem blaszce. Następnie trzeba posypać je żurawiną. Kolejnym krokiem będzie umieszczenie pozostałych składników, takich jak mleko, jajka, oliwę, cukier, mąkę razową, proszek do pieczenia w jednej misce. Wszystkie składniki należy dobrze zmiksować, do momentu powstania masy na ciasto. Kiedy masa jest gotowa, zalewamy nią jabłka i żurawinę. Wstawiamy blaszkę do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i wyjmujemy po 25 minutach.