Zupa kalarepkowa
Canva.com

Obłędnie pyszny krem z kalarepy. Dodaj ten składnik, aby podkręcić smak!

Krem z kalarepy to szybki, tani i łatwy pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Aromatyczna zupa rozgrzewa w chłodne dni, dlatego świetnie sprawdzi się w okresie zimowym i jesiennym. Jak ją przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 4 porcje.
Reklama

Składniki na krem z kalarepy

Zupa kalarepkowa na talerzu
Canva.com
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 2 małe kalarepy
  • 1 cebula
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • Posiekany koperek
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania krem kalarepkowy

  1. Kalarepę umyj, osusz i obierz, obcinając zdrewniałe części. Pokrój ją w kostkę, a liście drobno posiekaj.
  2. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  3. W garnku z grubym dnem rozgrzej masło z oliwą i podsmaż cebulę. Po kilku minutach powinna się zeszklić, a wówczas dodaj do niej kalarepę z posiekanymi listkami. Całość smaż przez 10 minut, cały czas mieszając.
  4. Zalej warzywa bulionem, przykryj garnek i gotuj aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas zmiksuj zupę za pomocą blendera na jednolity krem, dodaj śmietanę i przyprawy, a potem dokładnie wymieszaj.
  5. Zupę rozlej do miseczek i udekoruj każdą porcję posiekanym koperkiem.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama