5 sprawdzonych przepisów na smakołyki na tłusty czwartek

Kuchnia Piątek, 14 lutego 2014
Oceń:
4 / 9 głosów
5 sprawdzonych przepisów na smakołyki na tłusty czwartek

Tłusty Czwartek jest świętem dość nietypowym, ponieważ polega na objadaniu się słodkościami. Chyba każdemu z nas ten dzień kojarzy się przede wszystkim z pączkami i faworkami. Wszystkie cukiernie pachną świeżutkimi wypiekami i lukrem.

Tłusty czwartek najczęściej wypada w lutym, dlatego też chętnie sięgamy po słodkości – zima niedługo się kończy jednak nadal jest szarawo i pysznym jedzeniem możemy poprawić sobie samopoczucie a jeśli jeden dzień w roku pozwolimy sobie na taką rozpustę to nasza sylwetka z całą pewnością na tym nie ucierpi. I tak odchudzamy się przez cały rok.

Mimo wszystko najlepsze są te wypieki przygotowane samodzielnie w domu według przepisu babć, pachnące dzieciństwem. Oto nasze propozycje smacznych przepisów na ten słodki dzień.

1. Pączki

(z podanych składników wykonacie około 40 pączków)

Składniki

  • 10dag masła,
  • 1 kilogram mąki,
  • 15 dag cukru,
  • 16 gram cukru wanilinowego,
  • 2 białka jaj,
  • 5 żółtek jaj,
  • 1 łyżka spirytusu,
  • 5 dag drożdży,
  • 3 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka mąki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • około ¾ litra ciepłego mleka, które zostało przegotowane (ilość zależy od wilgotności mąki),
  • powidła śliwkowe, konfitura z róży.

Na lukier

  • 1 szklanka wody,
  • 2 szklanki cukru,
  • 1 łyżka soku z cytryny bądź octu.

Dodatki

  • kandyzowana skórka pomarańczowa,
  • 8 kostek smalcu wieprzowego do smażenia.

Przygotowanie

Mleko zagotować i ostudzić. Przygotować rozczyn z drożdży, 3 łyżeczek cukru i 1 łyżeczki mąki. Masło należy utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie dodać żółtka i dalej ucierać. W drugiej misce przygotowujemy odpowiednią ilość mąki, dodajemy do niej sól, masę z żółtek oraz rozczyn z drożdży i ciepłe mleko. Przez około 15 minut wyrabiamy ciasto do chwili gdy samo zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Ciasto nie powinno być zbyt gęste więc mleko dodajemy stopniowo.

Białka ubijamy na sztywno i dodajemy pod koniec razem ze spirytusem i wyrabiamy jeszcze około 5 minut. Miskę wstawiamy do garnka z ciepłą wodą i przykrywamy ściereczką – do wyrośnięcia. Z ciasta formujemy pączki i wypełniamy je nadzieniem śliwkowo – różanym. Odstawiamy do wyrośnięcia. Smalec lub olej rozgrzewamy w głębokiej brytwannie (najlepiej takiej żeliwnej) i smażymy pączki z obu stron. Każdą partię pączków zdejmując z tłuszczu układamy na papierze aby odsączyć tłuszcz. Pod koniec smażenia przygotowujemy lukier.

Przygotowanie lukru

W rondlu umieszczamy cukier. Dolewamy do niego wodę oraz ocet lub sok z cytryny. Taki syrop należy dość intensywnie gotować. Cukier musi się całkowicie rozpuścić i nie może się przypalić dlatego trzeba pamiętać o mieszaniu. Co chwilę należy sprawdzać czy jest gotowy, gdy podnosimy go na łyżce i opada a za nim pozostaje „nitka” oznacza to że jest gotowy. Wówczas należy go przykryć i odstawić do ostudzenia. Pilnujemy jednak aby nie stał zbyt długo bo mógłby stężeć. Jeśli zbyt mocno stwardnieje można go ratować wrzątkiem i intensywnym mieszaniem.

Lukier przestudzony należy ucierać drewnianą pałeczką do momentu aż zacznie robić się biały. Wówczas można lukrować pączki. Na koniec posypać kandyzowaną skórką pomarańczy.

Przygotowanie nadzienia

W równych proporcjach mieszamy konfiturę różaną i śliwkową.

2. Faworki / chruściki

(z podanych składników przygotujesz około 18 chruścików)

Składniki

  • 500 mililitrów kwaśnej śmietany,
  • 14 żółtek jaj,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego,
  • 1 kilogram mąki, 115 gram masła,
  • 300 g tłuszczu to smażenia,
  • 40 g cukru pudru (dekoracja)

Przygotowanie

Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce, z ciasta formujemy kulę i wyrabiamy nawet do pół godziny. Można również skorzystać z miksera ze specjalnymi łapkami do mieszania ciasta wówczas wystarczy 15 minut mieszania. Gotowe ciasto przenosimy na obsypany mąką blat. Odkładamy je na 10 minut żeby odpoczęło. Rozwałkowujemy masę na placek o grubości ½ centymetra, wycinamy paski długości 7 centymetrów i szerokości 2,5 centymetra. Środek każdego paska rozcinamy na długości 2,5 centymetra. Jeden z końców paska przeciągamy przez otwór dzięki czemu formujemy kształt chruścika.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, najlepiej podgrzewać na średnim ogniu, powinien mieć temperaturę około 175 stopni. Chruściki wkładamy na rozgrzany olej i smażymy po obydwu stronach aż ładnie się zarumienią, wyjmujemy na papier aby odsączyć tłuszcz. Gdy będą gotowe posypujemy cukrem pudrem. Warto poczekać aż odrobinę przestygną ponieważ na gorących i wciąż tłustych cukier się skrystalizuje i zniknie.

3. Kołaczki

(podane składniki wystarczą na przygotowanie około 18 ciasteczek)

Składniki

  • 225 gram masła,
  • 170 gram serka śmietankowego w temperaturze pokojowej,
  • 2 łyżki cukru,
  • 250 gram mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 600 gram jabłkowego nadzienia do ciast (może być dżem jabłkowy lub jakikolwiek inny jaki lubimy)

Przygotowanie

Blachę lekko natłuszczamy, piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Mikserem rozcieramy masło, dodajemy serek śmietankowy. W niewielkiej miseczce umieszczamy wszystkie suche składniki poza cukrem pudrem. Suche składniki po wymieszaniu dodajemy do mieszanki masła i serka i ucieramy na gładką masę. Ugniatamy do momentu aż powstanie twarde ciasto, jeśli ciasto jest nadal miękkie można włożyć je do lodówki na 5 minut.

Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około ½ centymetra. Foremką lub szklanką wykrajamy ciastka, resztki ciasta rozwałkowujemy do momentu aż wykorzystamy całość. W każdym ciastku robimy wgłębienie kciukiem i umieszczamy niewielką ilość nadzienia. Dwa brzegi kółka sklejamy ze sobą. Pieczemy około 20 minut aż ciastka będą złociste. Ostawiamy do wystygnięcia, posypujemy cukrem pudrem. Przechowujemy w szczelnym pojemniku.

4. Pączki ptysiowe

Składniki

  • 3 szklanki wody,
  • 3 szklanki mąki,
  • 4 duże jajka,
  • 150 gram masła,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka aromatu śmietankowego (opcjonalnie).

Do sosu czekoladowego

  • ¼ szklanki mleka,
  • tabliczka mlecznej czekolady (100g),
  • 2 łyżki spirytusu (opcjonalnie).

Dodatki

  • olej do smażenia,
  • 100-150 gram dżemu truskawkowego.

Przygotowanie

W rondelku umieszczamy roztopione masło, 2 szklanki wody oraz sól i gotujemy. Nieprzerwanie mieszając wsypujemy mąkę. Wszelkie pojawiające się grudki dokładnie rozcieramy i parzymy ciasto przez około 5 minut do całkowitego zeszklenia się i zniknięcia surowizny. Gdy ostygnie mieszając dodajemy po jednym jajku, wlewamy szklankę wody i mieszamy mikserem. Dodajemy proszek do pieczenia oraz aromat i dalej mieszamy.

Ciasto wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Dobrze rozgrzewamy olej, następnie łyżką wkładamy porcje ciasta. Powinny być niewielkie, pomagamy sobie małą łyżeczką. W czasie smażenia znacznie zwiększa się objętość ptysiów dlatego ciasta nie należy wkładać nazbyt dużo. Smażymy do czasu uzyskania złotego koloru. Gdy są gotowe przy pomocy łyżki cedzakowej przekładamy je z oleju na papier aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawać najlepiej na ciepło, chwilę po usmażeniu, polane sosem czekoladowym z plamami lekko podgrzanego dżemu truskawkowego.

Przygotowanie sosu czekoladowego

Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do rondelka, zalewamy mlekiem i rozpuszczamy na niewielkim ogniu. Cały czas mieszając doprowadzamy niemal do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Gdy lekko przestygnie dodajemy 2 łyżki spirytusu i mieszamy.

5. Oponki

(podane składniki wystarczą na wykonanie około 50 ciastek)

Składniki

  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • 400 gram serka waniliowego,
  • ½ płaskiej łyżeczki soli,
  • 1 niepełna łyżka rumu lub 1 łyżka soku z cytryny,
  • 2 jajka,
  • około 4 szklanki mąki (w zależności od konsystencji serka i wilgotności ciasta).

Dodatki

  • około 750 gram smalcu wieprzowego lub oleju do smażenia.

Przygotowanie

Serek, sodę, cukier i sól dokładnie mieszamy łyżką w naczyniu. Dodajemy rum i stopniowo dodajemy 3 szklanki mąki, cały czas mieszając. Przygotowujemy jeszcze jedną szklankę mąki. Jej częścią posypujemy blat lub stolnicę i wykładamy ciasto. Ciasto ugniatamy ręcznie do momentu uzyskania na tyle gęstego ciasta aby było można je wałkować. Ciasto wałkujemy do grubości około 5-7 milimetrów.

Przy pomocy szklanki wycinamy kółka, a następnie kieliszkiem wycinamy na środku dziurkę. Resztki ciasta dalej zagniatamy i wałkujemy do wykorzystania całości ciasta. Smażymy na złoty kolor po obu stronach. Wyjmujemy na papier aby odsączyć tłuszcz. Posypujemy cukrem pudem, można również polać czekoladą lub dodać dżemu owocowego.

Marta