5 sprawdzonych przepisów na smakołyki na tłusty czwartek
Tłusty Czwartek jest świętem dość nietypowym, ponieważ polega na objadaniu się słodkościami. Chyba każdemu z nas ten dzień kojarzy się przede wszystkim z pączkami i faworkami. Wszystkie cukiernie pachną świeżutkimi wypiekami i lukrem.
Reklama
Tłusty czwartek najczęściej wypada w lutym, dlatego też chętnie sięgamy po słodkości – zima niedługo się kończy jednak nadal jest szarawo i pysznym jedzeniem możemy poprawić sobie samopoczucie a jeśli jeden dzień w roku pozwolimy sobie na taką rozpustę to nasza sylwetka z całą pewnością na tym nie ucierpi. I tak odchudzamy się przez cały rok.
Mimo wszystko najlepsze są te wypieki przygotowane samodzielnie w domu według przepisu babć, pachnące dzieciństwem. Oto nasze propozycje smacznych przepisów na ten słodki dzień.
Miskę wstawiamy do garnka z ciepłą wodą i przykrywamy ściereczką – do wyrośnięcia. Z ciasta formujemy pączki i wypełniamy je nadzieniem śliwkowo – różanym. Odstawiamy do wyrośnięcia. Smalec lub olej rozgrzewamy w głębokiej brytwannie (najlepiej takiej żeliwnej) i smażymy pączki z obu stron. Każdą partię pączków zdejmując z tłuszczu układamy na papierze aby odsączyć tłuszcz. Pod koniec smażenia przygotowujemy lukier.
Przygotowanie lukru
W rondlu umieszczamy cukier. Dolewamy do niego wodę oraz ocet lub sok z cytryny. Taki syrop należy dość intensywnie gotować. Cukier musi się całkowicie rozpuścić i nie może się przypalić dlatego trzeba pamiętać o mieszaniu. Co chwilę należy sprawdzać czy jest gotowy, gdy podnosimy go na łyżce i opada a za nim pozostaje „nitka” oznacza to że jest gotowy. Wówczas należy go przykryć i odstawić do ostudzenia. Pilnujemy jednak aby nie stał zbyt długo bo mógłby stężeć. Jeśli zbyt mocno stwardnieje można go ratować wrzątkiem i intensywnym mieszaniem.
Lukier przestudzony należy ucierać drewnianą pałeczką do momentu aż zacznie robić się biały. Wówczas można lukrować pączki. Na koniec posypać kandyzowaną skórką pomarańczy.
Przygotowanie nadzienia
W równych proporcjach mieszamy konfiturę różaną i śliwkową.
Można również skorzystać z miksera ze specjalnymi łapkami do mieszania ciasta wówczas wystarczy 15 minut mieszania. Gotowe ciasto przenosimy na obsypany mąką blat. Odkładamy je na 10 minut żeby odpoczęło. Rozwałkowujemy masę na placek o grubości ½ centymetra, wycinamy paski długości 7 centymetrów i szerokości 2,5 centymetra. Środek każdego paska rozcinamy na długości 2,5 centymetra. Jeden z końców paska przeciągamy przez otwór dzięki czemu formujemy kształt chruścika.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, najlepiej podgrzewać na średnim ogniu, powinien mieć temperaturę około 175 stopni. Chruściki wkładamy na rozgrzany olej i smażymy po obydwu stronach aż ładnie się zarumienią, wyjmujemy na papier aby odsączyć tłuszcz. Gdy będą gotowe posypujemy cukrem pudrem. Warto poczekać aż odrobinę przestygną ponieważ na gorących i wciąż tłustych cukier się skrystalizuje i zniknie.
Foremką lub szklanką wykrajamy ciastka, resztki ciasta rozwałkowujemy do momentu aż wykorzystamy całość. W każdym ciastku robimy wgłębienie kciukiem i umieszczamy niewielką ilość nadzienia. Dwa brzegi kółka sklejamy ze sobą. Pieczemy około 20 minut aż ciastka będą złociste. Ostawiamy do wystygnięcia, posypujemy cukrem pudrem. Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Podawać najlepiej na ciepło, chwilę po usmażeniu, polane sosem czekoladowym z plamami lekko podgrzanego dżemu truskawkowego.
Przygotowanie sosu czekoladowego
Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do rondelka, zalewamy mlekiem i rozpuszczamy na niewielkim ogniu. Cały czas mieszając doprowadzamy niemal do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Gdy lekko przestygnie dodajemy 2 łyżki spirytusu i mieszamy.
1. Pączki
(z podanych składników wykonacie około 40 pączków) Składniki- 10dag masła,
- 1 kilogram mąki,
- 15 dag cukru,
- 16 gram cukru wanilinowego,
- 2 białka jaj,
- 5 żółtek jaj,
- 1 łyżka spirytusu,
- 5 dag drożdży,
- 3 łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczka mąki,
- 1 łyżeczka soli,
- około ¾ litra ciepłego mleka, które zostało przegotowane (ilość zależy od wilgotności mąki),
- powidła śliwkowe, konfitura z róży.
- 1 szklanka wody,
- 2 szklanki cukru,
- 1 łyżka soku z cytryny bądź octu.
- kandyzowana skórka pomarańczowa,
- 8 kostek smalcu wieprzowego do smażenia.
Reklama
2. Faworki / chruściki
(z podanych składników przygotujesz około 18 chruścików) Składniki- 500 mililitrów kwaśnej śmietany,
- 14 żółtek jaj,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego,
- 1 kilogram mąki, 115 gram masła,
- 300 g tłuszczu to smażenia,
- 40 g cukru pudru (dekoracja)
Reklama
3. Kołaczki
(podane składniki wystarczą na przygotowanie około 18 ciasteczek) Składniki- 225 gram masła,
- 170 gram serka śmietankowego w temperaturze pokojowej,
- 2 łyżki cukru,
- 250 gram mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 600 gram jabłkowego nadzienia do ciast (może być dżem jabłkowy lub jakikolwiek inny jaki lubimy)
Reklama
4. Pączki ptysiowe
Składniki- 3 szklanki wody,
- 3 szklanki mąki,
- 4 duże jajka,
- 150 gram masła,
- ¼ łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka aromatu śmietankowego (opcjonalnie).
- ¼ szklanki mleka,
- tabliczka mlecznej czekolady (100g),
- 2 łyżki spirytusu (opcjonalnie).
- olej do smażenia,
- 100-150 gram dżemu truskawkowego.
Reklama
5. Oponki
(podane składniki wystarczą na wykonanie około 50 ciastek) Składniki- 1 łyżeczka sody,
- 1 płaska łyżeczka cukru,
- 400 gram serka waniliowego,
- ½ płaskiej łyżeczki soli,
- 1 niepełna łyżka rumu lub 1 łyżka soku z cytryny,
- 2 jajka,
- około 4 szklanki mąki (w zależności od konsystencji serka i wilgotności ciasta).
- około 750 gram smalcu wieprzowego lub oleju do smażenia.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Pączki na Tłusty Czwartek: Tradycyjne!
Pączki na Tłusty Czwartek mają długą i bogatą historię. To tradycyjne polskie ciastka, które są spożywane w ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Ich początki sięgają średniowiecza, kiedy to wierzono, że jedzenie tłustych potraw przed rozpoczęciem okresu postu zapewnia ochronę przed złymi mocami i przynosi szczęście.
Jak zrobić faworki? Wszystko co musisz wiedzieć!
Czy wiesz, że faworki, zwane także chrustem, to tradycyjne polskie ciasteczka, które są szczególnie popularne w okresie karnawału? Jeśli chcesz nauczyć się, jak zrobić faworki, które będą słodkie, delikatne i chrupiące, to koniecznie przeczytaj ten artykuł.
Pączki - słodkość uwielbiana na całym świecie!
Witajcie smakosze! Dzisiaj chciałbym podzielić się z Wami wszystkim, co warto wiedzieć o pysznych pączkach. Pączki to tradycyjne polskie ciastka, które są uwielbiane przez wiele osób na całym świecie. Są one słodkie, puszyste i pełne smaku.
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl