Przepis na kremową zupę z pietruszki

Przepis na kremową zupę z pietruszki

Ty i Twoi najbliżsi uwielbiacie zupy w każdym wydaniu? W takim razie wypróbuj przepis na kremową zupę z pietruszki, która nie tylko wybornie pachnie, ale i wyśmienicie smakuje.
Reklama
Składniki:
  • 1/2 kg pietruszki (korzeń)
  • 1 litr bulionu
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki zimnego mleka
  • żółtko
  • 3 łyżki śmietany
  • 6 łyżek tartego sera żółtego
  • sól i pieprz
Przygotowanie: Obraną i pokrojoną w cienkie plastry pietruszkę zalewamy wrzącą wodą z dodatkiem soli i pieprzu i gotujemy pod przykryciem do miękkości przez około 25 minut. Wody powinno być tyle, aby korzeń pietruszki był przykryty. Gdy będzie miękki, miksujemy go lub przecieramy przez sito, łączymy z rosołem i zagotowujemy. Następnie dodajemy mąkę rozprowadzoną w zimnym mleku, zagotowujemy jeszcze raz, a gdy trzeba, doprawiamy do smaku. Po zdjęciu z ognia dodajemy śmietanę lekko ubitą z żółtkiem. Gorącą zupę rozlewamy do talerzy i posypujemy serem. Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama