Składniki:
- 1/2 kg pietruszki (korzeń)
- 1 litr bulionu
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki zimnego mleka
- żółtko
- 3 łyżki śmietany
- 6 łyżek tartego sera żółtego
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Obraną i pokrojoną w cienkie plastry pietruszkę zalewamy wrzącą wodą z dodatkiem soli i pieprzu i gotujemy pod przykryciem do miękkości przez około 25 minut. Wody powinno być tyle, aby korzeń pietruszki był przykryty. Gdy będzie miękki, miksujemy go lub przecieramy przez sito, łączymy z rosołem i zagotowujemy. Następnie dodajemy mąkę rozprowadzoną w zimnym mleku, zagotowujemy jeszcze raz, a gdy trzeba, doprawiamy do smaku. Po zdjęciu z ognia dodajemy śmietanę lekko ubitą z żółtkiem. Gorącą zupę rozlewamy do talerzy i posypujemy serem.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com