Szkodliwe działanie soli – 6 minusów jej spożywania

Zdrowie Niedziela, 16 lutego 2014
Oceń:
5 / 23 głosów
Szkodliwe działanie soli – 6 minusów jej spożywania

Sól – chociaż jest podstawową przyprawą w każdej kuchni – wydaje się, że ma więcej minusów niż plusów. Niektórzy dietetycy namawiają do całkowitego wyeliminowania soli z naszej diety, jednak również taki zabieg nie byłby w pełni korzystny dla organizmu.

Wydaje się, że należy zachować „złoty środek” i umiar we wszystkim – szczególnie w nadmiernym spożywaniu tego składnika. Choć z drugiej strony osoby, które całkiem wyeliminowały sól ze swojego jadłospisu „nie narzekają” na pogorszenie smaku potraw, po kilku tygodniach bowiem organizm sam przystosowuje się do nowego jedzenia i różnica przestaje być zauważalna.

Do negatywnych stron spożywania soli należą:

1. Nadmierne spożywanie soli przyczynia się do powstawania nadciśnienia tętniczego, co dalej prowadzić może do innych schorzeń na tle naczyniowo-sercowym, w tym także zawałów i wylewów.

2. Negatywny wpływ spożywania zbyt dużej ilości soli, który prowadzi do powstawania nadciśnienia tętniczego może być jednak zniwelowany przez odpowiedni wysiłek fizyczny. Badacze udowodnili, że aktywność fizyczna pozytywnie wpływa na eliminowanie skutków działania soli, a tym samym pomaga osobom z problemami sercowo-naczyniowymi.

3. Zbyt duża ilość soli w organizmie zatrzymuje w nim wodę, a w dodatku częściej i bardziej po prostu chce nam się pić – ma więc również związek ze zwiększeniem pragnienia.

4. W przypadku osób z uszkodzonymi nerkami lub chorobami nerek spożywanie soli może prowadzić do ich obrzęku, ponieważ niefunkcjonalne nerki nie będą w stanie odfiltrować zbyt dużej ilości soli dostarczonej w jedzeniu.

5. Niektórzy lekarze i dietetycy poszukują również związków przyczynowo - skutkowych łączących spożywanie soli z nowotworem żołądka oraz udarami mózgu.

6. Związane z powyższym podpunktem obfite spożywanie soli może działać również na naszą jasność myślenia, jego klarowność, pamięć i ogólne funkcjonowanie mózgu – powstawanie mikroudarów nie jest przez nas zauważalne w życiu codziennym, jednak ma ogromne znaczenie w dłuższym czasie, kiedy namnożenie negatywnych zmian przez nie spowodowanych może mieć widoczny skutek w wyniku wymienionych na początku zaburzeń poznawczych.