Wiosenna sałatka z indyka - przepis na zdrowy i smaczny posiłek

Kuchnia Niedziela, 7 kwietnia 2019
Oceń:
4 / 8 głosów

Lekka i dietetyczna, a jednocześnie bardzo sycąca sałatka z indyka to doskonały pomysł na wiosenny posiłek. Przygotowanie sałatki nie jest trudne, zajmuje też stosunkowo niewiele czasu. Wszystkie składniki stanowią cenne źródło witamin i ważnych dla zdrowia substancji odżywczych, a niska kaloryczność dania gwarantuje nam zachowanie szczupłej sylwetki. 

Sałatkę z indyka możemy spożywać o każdej porze dnia, może ona stanowić samodzielne danie, ale i pełnić rolę dodatku do kanapki, bądź obiadu.

Przepis na wiosenną sałatkę z indyka

Składniki:

1 sznycel z indyka (około 200 g)
1/2 czerwonej cebuli
2 małe sałaty rzymskie
1/2 szklanki pomidorków koktajlowych
1/2 świeżego ogórka
1/2 szklanki słodkiej kukurydzy konserwowej
pieprz
sól

Sos:
4 łyżki stołowe jogurty naturalnego
10 listków świeżej bazylii
1 łyżka stołowa soku z cytryny
1 łyżeczka oliwy z oliwek
szczypta soli
szczypta pieprzu

Sałatę dokładnie myjemy i drobno siekamy. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie piórka. Pomidorki myjemy i kroimy na pół. Ogórka obieramy ze skórki i siekamy w plasterki. Następnie myjemy indyka, przyprawiamy go pieprzem i solą, po czym grillujemy na patelni z obu stron. Po usmażeniu mięso kładziemy na chwilę na papierowym ręczniku, następnie kroimy w kostkę. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i przystępujemy do przygotowywania sosu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w miseczce, możemy też uzupełnić je przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Sałatkę polewamy sosem i podajemy.

Zobacz też: Przepis na mini calzone idealne na przekąskę w pracy

Źródło: pl.pinterest.com