Zupa krem ze szpinaku - przepis na lekki wiosenny obiad
Przejdź do galerii zdjęć
Zielona zupa krem ze szpinaku to idealny pomysł na zdrowy i lekki wiosenny obiad! Danie dostarcza wielu cennych składników odżywczych, jest także doskonałą propozycją dla osób dbających o szczupłą sylwetkę.
Reklama
Do przygotowania zupy możemy użyć zarówno mrożonego szpinaku, jak i świeżych liści szpinaku baby, które zapewnią potrawie niekwestionowane walory smakowe i odżywcze. Całkowity czas wykonania zupy krem ze szpinaku to około 30 minut. To delikatne, pożywne danie w ciekawy i smaczny sposób urozmaicić może codzienny jadłospis.
Zupa krem ze szpinaku - przepis
Składniki: 45 dag świeżych liści szpinaku baby lub 30 dag liści mrożonych 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki stołowe masła 1 kostka rosołowa 3 ziemniaki 1 marchewka 1/2 cytryny sól pieprz Przygotowanie: Szpinak dokładnie umyj, osusz i posiekaj. Cebulę i czosnek obierz, po czym pokrój w drobną kostkę. Zeszklij na patelni na 2 łyżkach masła. Dodaj szpinak, podsmaż przez krótką chwilę. Ziemniaki i marcherwkę obierz i poszatkuj. Zalej 1,5 litra zimnej wody i zagotuj. Dodaj podsmażony szpinak i kostkę rosołową. Całość gotuj na małym ogniu, aż warzywa zrobią się miękkie. Zupę zmiksuj za pomocą ręcznego blendera. Zobacz też: Sałatka z krewetek i pomarańczy; przepis na oryginalną i zdrową sałatkęReklama
Zobacz galerię zdjęć: spina soup
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Czytaj więcej
Kremowa zupa z czosnku niedźwiedziego. Poczuj smak wiosennego lasu
Przełom kwietnia i maja to czas, kiedy czosnek niedźwiedzi smakuje najlepiej. Młode listki tej cudownej rośliny możemy wykorzystać na wiele sposobów. Jednym z nich jest przygotowanie wiosennej zupy — zielonej, kremowej i pachnącej lasem. Wypróbuj nasz prosty przepis na zupę z czosnku niedźwiedziego.
Wegański krem szparagowy. Lekka zupa nie tylko dla miłośników kuchni roślinnej
Wiosna to czas, kiedy na naszych stołach goszczą świeże szparagi. Z tych białych i zielonych łodyg możemy przygotować wiele pysznych, lekkich dań, w tym cudowny zielony krem. Polecamy przepis na wegańską, cudownie aksamitną zupę szparagową - bez nabiału, mąki oraz bez glutenu. To pyszne danie z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto lubi lekką kuchnię sezonową.
Krem ze szpinaku z grzankami. Zielona zupa na powitanie wiosny
Zielona zupa-krem ze szpinaku to idealne danie na pierwsze wiosenne dni. Jest lekka i delikatna, a dodatkowo prezentuje się bardzo efektownie. Jej przygotowanie zajmuje jedynie 15 minut. Polecamy łatwy przepis na krem ze szpinaku z grzankami.
Reklama
Reklama
Reklama
Najnowsze
Reklama
© 2022 ZaradnaKobieta.pl