Zupa krem ze szpinaku - przepis na lekki wiosenny obiad

Kuchnia Sobota, 4 maja 2019
Oceń:
4 / 31 głosów

Zielona zupa krem ze szpinaku to idealny pomysł na zdrowy i lekki wiosenny obiad! Danie dostarcza wielu cennych składników odżywczych, jest także doskonałą propozycją dla osób dbających o szczupłą sylwetkę. 

Do przygotowania zupy możemy użyć zarówno mrożonego szpinaku, jak i świeżych liści szpinaku baby, które zapewnią potrawie niekwestionowane walory smakowe i odżywcze. Całkowity czas wykonania zupy krem ze szpinaku to około 30 minut. To delikatne, pożywne danie w ciekawy i smaczny sposób urozmaicić może codzienny jadłospis.

Zupa krem ze szpinaku - przepis

Składniki:

45 dag świeżych liści szpinaku baby lub 30 dag liści mrożonych
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki stołowe masła
1 kostka rosołowa
3 ziemniaki
1 marchewka
1/2 cytryny
sól
pieprz

Przygotowanie:

Szpinak dokładnie umyj, osusz i posiekaj. Cebulę i czosnek obierz, po czym pokrój w drobną kostkę. Zeszklij na patelni na 2 łyżkach masła. Dodaj szpinak, podsmaż przez krótką chwilę. Ziemniaki i marcherwkę obierz i poszatkuj. Zalej 1,5 litra zimnej wody i zagotuj. Dodaj podsmażony szpinak i kostkę rosołową. Całość gotuj na małym ogniu, aż warzywa zrobią się miękkie. Zupę zmiksuj za pomocą ręcznego blendera.

Zobacz też: Sałatka z krewetek i pomarańczy; przepis na oryginalną i zdrową sałatkę

Źródło: pl.pinterest.com