Do przygotowania zupy możemy użyć zarówno mrożonego szpinaku, jak i świeżych liści szpinaku baby, które zapewnią potrawie niekwestionowane walory smakowe i odżywcze. Całkowity czas wykonania zupy krem ze szpinaku to około 30 minut. To delikatne, pożywne danie w ciekawy i smaczny sposób urozmaicić może codzienny jadłospis.
Zupa krem ze szpinaku - przepis
Składniki:
45 dag świeżych liści szpinaku baby lub 30 dag liści mrożonych
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki stołowe masła
1 kostka rosołowa
3 ziemniaki
1 marchewka
1/2 cytryny
sól
pieprz
Przygotowanie:
Szpinak dokładnie umyj, osusz i posiekaj. Cebulę i czosnek obierz, po czym pokrój w drobną kostkę. Zeszklij na patelni na 2 łyżkach masła. Dodaj szpinak, podsmaż przez krótką chwilę. Ziemniaki i marcherwkę obierz i poszatkuj. Zalej 1,5 litra zimnej wody i zagotuj. Dodaj podsmażony szpinak i kostkę rosołową. Całość gotuj na małym ogniu, aż warzywa zrobią się miękkie. Zupę zmiksuj za pomocą ręcznego blendera.
Zobacz też: Sałatka z krewetek i pomarańczy; przepis na oryginalną i zdrową sałatkę