Sałatka z krewetek i pomarańczy - przepis na oryginalną i zdrową sałatkę

Kuchnia Niedziela, 28 kwietnia 2019
Oceń:
4 / 11 głosów

Owoce morza wcale nie muszą kojarzyć się z wykwintnym i wyszukanym daniem. Lekka sałatka z krewetek i pomarańczy to propozycja, która znajdzie swoje zastosowanie także w codziennym jadłospisie, wprowadzając do niego urozmaicenie i oryginalny smak. To idealne rozwiązanie dla tych, którzy w kuchni cenią sobie dobry smak oraz kreatywność. 

Sałatka z krewetek i pomarańczy idealnie sprawdzi się podczas podejmowania gości, będzie też miłą niespodzianką i odskocznią od standardowego menu dla wszystkich domowników. Jej wykonanie jest proste, a smak oryginalny i wyśmienity zarazem.

Sałatka z krewetek i pomarańczy - przepis

Składniki:

1 owoc pomarańczy
ok. 150-200 g krewetek tygrysich lub koktajlowych (wedle uznania)
rukola
papryka czerwona

Marynata do krewetek:

sok z połowy cytryny
1 ząbek czosnku
3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
szczypta papryki słodkiej w proszku

Sos:

3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

Rukolę dokładnie myjemy i osuszamy. Krewetki mieszamy z marynatą, a następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię i obsmażamy z obu stron przez parę minut. Ostudzone krewetki obieramy z pancerzyków (jeśli nasz wybór padł na krewetki tygrysie). Rukolę, pokrojoną czerwoną paprykę i kawałki wyfiletowanej pomarańczy wykładamy na talerz. Dodajemy krewetki. Składniki sosu mieszamy i polewamy nim sałatkę. Podajemy z chrupiącą grzanką lub bagietką z masłem czosnkowym na ciepło.

Zobacz też: Sałatka z tuńczykiem i awokado: przepis na fit sałatkę na każdą porę dnia

Źródło: pl.pinterest.com