Sałatka z krewetek i pomarańczy idealnie sprawdzi się podczas podejmowania gości, będzie też miłą niespodzianką i odskocznią od standardowego menu dla wszystkich domowników. Jej wykonanie jest proste, a smak oryginalny i wyśmienity zarazem.
Sałatka z krewetek i pomarańczy - przepis
Składniki:
1 owoc pomarańczy
ok. 150-200 g krewetek tygrysich lub koktajlowych (wedle uznania)
rukola
papryka czerwona
Marynata do krewetek:
sok z połowy cytryny
1 ząbek czosnku
3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
szczypta papryki słodkiej w proszku
Sos:
3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
Rukolę dokładnie myjemy i osuszamy. Krewetki mieszamy z marynatą, a następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię i obsmażamy z obu stron przez parę minut. Ostudzone krewetki obieramy z pancerzyków (jeśli nasz wybór padł na krewetki tygrysie). Rukolę, pokrojoną czerwoną paprykę i kawałki wyfiletowanej pomarańczy wykładamy na talerz. Dodajemy krewetki. Składniki sosu mieszamy i polewamy nim sałatkę. Podajemy z chrupiącą grzanką lub bagietką z masłem czosnkowym na ciepło.
Zobacz też: Sałatka z tuńczykiem i awokado: przepis na fit sałatkę na każdą porę dnia