Przepis na owsiankę z owocami i bakaliami
Przejdź do galerii zdjęć
Domowa owsianka z owocami i bakaliami to doskonały pomysł na słodkie śniadanie lub lekki i pożywny podwieczorek. Dzięki rozmaitym dodatkom jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa - dostarcza bowiem cennych wartości odżywczych, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Reklama
Owsianka to potrawa, która przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Odpowiednio przyrządzona będzie nie tylko sycąca, ale i niezwykle apetyczna. Z całą pewnością warto włączyć ją do codziennej diety, zwłaszcza że jej przygotowanie zajmuje zaledwie parę minut - daje to możliwość błyskawicznego skomponowania wartościowego posiłku, który idealnie sprawdzi się o poranku i nie tylko!
Przepis na owsiankę z owocami i bakaliami
Składniki:
szklanka płatków owsianych
600 ml mleka
1/2 laski wanilii
2 łyżki miodu
Dodatki:
banan
garść truskawek
garść borówek amerykańskich
cynamon
pestki dyni
pestki słonecznika
daktyle
orzechy nerkowca
rodzynki
Do rondelka wlewamy mleko, wsypujemy płatki owsiane i gotujemy przez około 5 minut - do czasu aż owsianka zgęstnieje. Dodajemy miód (bądź cukier trzcinowy w tej samej proporcji, jeżeli nie przepadamy za miodem). Gotową owsiankę wzbogacamy dodatkami wedle uznania i własnych upodobań. Na koniec oprószamy cynamonem i laską wanilii - zapewni to potrawie wyjątkowy aromat.
Zobacz też: Domowe lody: przepis na pyszne lody domowej roboty
Reklama
Zobacz galerię zdjęć: oatmilk fruits
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Czytaj więcej
Rozgrzewająca owsianka z prażonym jabłkiem - ekspresowy przepis dla śpiochów
Gorąca owsianka podana z przełamującym jej strukturę kremowym zimnym jogurtem, posypana dużą ilością cynamonu i małymi kawałeczkami orzechów, zawładnie sercem każdej osoby lubującej się w zdrowym odżywianiu. A może nawet i tej, która do tej pory myślała, że zdrowe jedzenie musi być niesmaczne.
Przepis na nocną owsiankę w stylu fit. Zabierz ją do szkoły lub pracy
Świetne zdrowe śniadanie można przygotować sobie śmiało dzień wcześniej, by na drugi dzień móc je spałaszować od razu po wstaniu z łóżka i nie tracić cennego czasu na ponowne stanie przy garnkach, albo by nawet spakować je sobie do pojemnika i zabrać do pracy, na uczelnię albo do jakiegokolwiek innego miejsca, nawet i do pociągu czy autobusu.
Odpowiednie mleko i proporcje to podstawa. Inaczej owsianka zamieni się w breję...
Mogłoby się wydawać, że owsianka to jedno z najłatwiejszych w przygotowaniu dań. Niestety źle dobrane proporcje mogą sprawić, że ten posiłek będzie nieapetyczną, posklejaną masą. Czy wiesz, jak zrobić owsiankę na mleku, żeby była pyszna?
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl