Owsianka to potrawa, która przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Odpowiednio przyrządzona będzie nie tylko sycąca, ale i niezwykle apetyczna. Z całą pewnością warto włączyć ją do codziennej diety, zwłaszcza że jej przygotowanie zajmuje zaledwie parę minut - daje to możliwość błyskawicznego skomponowania wartościowego posiłku, który idealnie sprawdzi się o poranku i nie tylko!
Przepis na owsiankę z owocami i bakaliami
Składniki:
szklanka płatków owsianych
600 ml mleka
1/2 laski wanilii
2 łyżki miodu
Dodatki:
banan
garść truskawek
garść borówek amerykańskich
cynamon
pestki dyni
pestki słonecznika
daktyle
orzechy nerkowca
rodzynki
Do rondelka wlewamy mleko, wsypujemy płatki owsiane i gotujemy przez około 5 minut - do czasu aż owsianka zgęstnieje. Dodajemy miód (bądź cukier trzcinowy w tej samej proporcji, jeżeli nie przepadamy za miodem). Gotową owsiankę wzbogacamy dodatkami wedle uznania i własnych upodobań. Na koniec oprószamy cynamonem i laską wanilii - zapewni to potrawie wyjątkowy aromat.
Zobacz też: Domowe lody: przepis na pyszne lody domowej roboty