Sałatka z łososiem i awokado - przepis na lekką, wiosenną sałatkę
Przejdź do galerii zdjęć
Lekka sałatka z łososiem i awokado to uniwersalne danie, które doskonale sprawdzi się jako samodzielna przekąska, dodatek do kanapki, bądź urozmaicenie menu na grilla. Wspaniale komponować się będzie z aromatycznym mięsem z rusztu, jak również ze świeżym, chrupiącym pieczywem.
Reklama
Do przyrządzenia sałatki z łososiem i awokado najlepiej użyć ryby wędzonej, którą bez problemu znajdziemy w większości sklepów spożywczych. Na przygotowanie potrawy poświęcić musimy około 30 minut.
Sałatka z łososiem i awokado - przepis
Składniki:
1 opakowanie wędzonego łososia
1 dojrzałe awokado
1 czerwona cebula
czarne oliwki
rukola
2 garści pomidorków koktajlowych
oliwa z oliwek
sok z cytryny
sól
pieprz
Rukolę dokładnie umyj i osusz. Czerwoną cebulę obierz, a następnie pokrój w piórka. Awokado obierz ze skórki, pozbądź się pestki i podziel nożem na mniejsze kawałki. Aby zachować jego soczysty zielony kolor, skrop odrobiną soku z cytryny. Wszystkie składniki wsyp do miski. Dodaj czarne oliwki (ilość wedle uznania). Łososia podziel na części i również dodaj do sałatki. Pomidroki umyj i podziel na połówki, dorzuć do reszty składników. Sałatkę polej oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem, po czym delikatnie wymieszaj.
Zobacz też: Sałatka Caprese: przepis na przystawkę w stylu włoskim
Reklama
Zobacz galerię zdjęć: salmon avoc
najlepsze przepisyzdrowa kuchniafit przepisyzdrowa dietawiosenna sałatkasałatka z awokadosałatka z łososia
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Czy ciastka owsiane są zdrowe?
Ciastka owsiane często kojarzą się z domowymi wypiekami pełnymi smaku i naturalności. Ale czy rzeczywiście możemy je uznać za zdrowe? Przyjrzyjmy się, jak płatki owsiane wpływają na wartość odżywczą tych popularnych przysmaków oraz na co zwracać uwagę przy wyborze sklepowych ciastek owsianych.
5 nieoczywistych produktów spożywczych, które warto mieć w kuchni
Chyba każdy z nas na bieżąco uzupełnia zapasy takich artykułów spożywczych, jak mąka, jajka, mleko czy ziemniaki, bo możemy z nich w każdej chwili przygotować sycący posiłek. Istnieją jednak inne produkty, o których nie należy zapominać podczas większych zakupów. Dzięki nim w mig przygotujesz zdrowe i smaczne śniadanie czy przekąskę dla całej rodziny.
Co to są węglowodany proste?
Węglowodany są jednym z głównych składników naszej diety. Są one źródłem energii dla organizmu i pełnią wiele istotnych funkcji. Węglowodany można podzielić na dwa główne rodzaje: węglowodany proste i węglowodany złożone. W tym artykule skupimy się na węglowodanach prostych i omówimy, czym są, jakie są ich właściwości oraz jaką rolę odgrywają w naszej diecie.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2025 ZaradnaKobieta.pl