Sałatka z łososiem i awokado - przepis na lekką, wiosenną sałatkę

Kuchnia Sobota, 11 maja 2019
Oceń:
4 / 7 głosów

Lekka sałatka z łososiem i awokado to uniwersalne danie, które doskonale sprawdzi się jako samodzielna przekąska, dodatek do kanapki, bądź urozmaicenie menu na grilla. Wspaniale komponować się będzie z aromatycznym mięsem z rusztu, jak również ze świeżym, chrupiącym pieczywem.

Do przyrządzenia sałatki z łososiem i awokado najlepiej użyć ryby wędzonej, którą bez problemu znajdziemy w większości sklepów spożywczych. Na przygotowanie potrawy poświęcić musimy około 30 minut.

Sałatka z łososiem i awokado - przepis

Składniki:

1 opakowanie wędzonego łososia
1 dojrzałe awokado
1 czerwona cebula
czarne oliwki
rukola
2 garści pomidorków koktajlowych
oliwa z oliwek
sok z cytryny
sól
pieprz

Rukolę dokładnie umyj i osusz. Czerwoną cebulę obierz, a następnie pokrój w piórka. Awokado obierz ze skórki, pozbądź się pestki i podziel nożem na mniejsze kawałki. Aby zachować jego soczysty zielony kolor, skrop odrobiną soku z cytryny. Wszystkie składniki wsyp do miski. Dodaj czarne oliwki (ilość wedle uznania). Łososia podziel na części i również dodaj do sałatki. Pomidroki umyj i podziel na połówki, dorzuć do reszty składników. Sałatkę polej oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem, po czym delikatnie wymieszaj.

Zobacz też: Sałatka Caprese: przepis na przystawkę w stylu włoskim

Źródło: pl.pinterest.com