Do przyrządzenia sałatki z łososiem i awokado najlepiej użyć ryby wędzonej, którą bez problemu znajdziemy w większości sklepów spożywczych. Na przygotowanie potrawy poświęcić musimy około 30 minut.
Sałatka z łososiem i awokado - przepis
Składniki:
1 opakowanie wędzonego łososia
1 dojrzałe awokado
1 czerwona cebula
czarne oliwki
rukola
2 garści pomidorków koktajlowych
oliwa z oliwek
sok z cytryny
sól
pieprz
Rukolę dokładnie umyj i osusz. Czerwoną cebulę obierz, a następnie pokrój w piórka. Awokado obierz ze skórki, pozbądź się pestki i podziel nożem na mniejsze kawałki. Aby zachować jego soczysty zielony kolor, skrop odrobiną soku z cytryny. Wszystkie składniki wsyp do miski. Dodaj czarne oliwki (ilość wedle uznania). Łososia podziel na części i również dodaj do sałatki. Pomidroki umyj i podziel na połówki, dorzuć do reszty składników. Sałatkę polej oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem, po czym delikatnie wymieszaj.
Zobacz też: Sałatka Caprese: przepis na przystawkę w stylu włoskim