Sałatka Caprese - przepis na przystawkę w stylu włoskim
Przejdź do galerii zdjęć
Sałatka Caprese to jeden z najpopularniejszych włoskich przysmaków. Idealnie sprawdza się w roli przystawki, może także stanowić pełnowymiarowe danie, zwłaszcza w połączeniu ze świeżym, chrupiącym pieczywem. To zdrowa i lekka propozycja potrawy, której przyrządzenie zajmuje dosłownie chwilę!
Reklama
Klasyczna sałatka Caprese to oryginalne włoskie połączenie smaków kilku produktów. Zgodnie z indywidualnymi upodobaniami, możemy uzupełnić ją innymi składnikami, które wydają nam się spójne z koncepcją potrawy. Podstawowy przepis na Caprese wygląda następująco:
Składniki:
2 pomidory
1 kula sera mozzarella z zalewy
kilkanaście świeżych liści bazylii
szczypta suszonego oregano
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
sól
pieprz
Przygotowanie:
Pomidory pokrój w plasterki. Ser mozzarella wyciągnij z zalewy, odsącz i również podziel na nożem na plastry. Produkty ułóż na przemian na dużym półmisku. Na każdym plastrze sera umieść świeży listek bazylii. Dopraw sałatkę świeżo zmielonym pieprzem i solą, całość polej dwiema łyżkami oliwy z oliwek. Pomidory posyp delikatnie suszonym oregano. Na koniec wykorzystaj gęsty ocet balsamiczny, którym możesz nie tylko przyprawić sałatę, ale i ozdobić brzegi talerza.
Zobacz też: Bruschetta z pomidorami i bazylią: przepis na tradycyjną włoską przystawkę
Reklama
Zobacz galerię zdjęć: caprese
najlepsze przepisyprzepis na sałatkęprzystawkakuchnia włoskasałatka capresezdrowa sałatlacapresepomidory z mozzarellą
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
Tak zrobisz spaghetti carbonara w wersji #fit. Wystarczy zamienić te składniki
Tradycyjna carbonara przygotowywana jest z pszennego i małowartościowego makaronu, tłustego boczku i równie tłustej śmietany. A gdyby tak odchudzić te danie i nadal móc cieszyć się jego cudownym smakiem?
Włoskie kluseczki z ziołowym pesto. Przepis z odrobiną słońca Italii
W przygotowaniu obiadu ważną rolę odgrywa nie tylko danie główne, ale także rozmaite dodatki. W tej roli najczęściej pojawiają się zestawy surówek, gotowane lub podane w formie purée ziemniaki, frytki, talarki albo kluski. Nasza polska kuchnia może pochwalić się tutaj kluskami śląskimi, podawanymi najczęściej do sosów oraz mięsnych rolad i równie popularnymi kopytkami.
Masz ochotę na pizzę, a nie masz sosu pomidorowego? Tym go zastąpisz
Nie ma w Polsce bardziej lubianego włoskiego dania od pizzy. Wszyscy za nią przepadają - dzieci, młodzież, dorośli i starsi. Wszyscy chętnie zajadają się nią zarówno w porze obiadowej, w ramach alternatywy dla kotletach schabowego z surówką i ziemniakami, czy też podczas luźnego weekendu, na wieczornym spotkaniu ze znajomymi albo przy okazji wizyty w modnej restauracji.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl