Sałatka Caprese - przepis na przystawkę w stylu włoskim

Kuchnia Piątek, 10 maja 2019
Oceń:
4 / 15 głosów

Sałatka Caprese to jeden z najpopularniejszych włoskich przysmaków. Idealnie sprawdza się w roli przystawki, może także stanowić pełnowymiarowe danie, zwłaszcza w połączeniu ze świeżym, chrupiącym pieczywem. To zdrowa i lekka propozycja potrawy, której przyrządzenie zajmuje dosłownie chwilę!

Klasyczna sałatka Caprese to oryginalne włoskie połączenie smaków kilku produktów. Zgodnie z indywidualnymi upodobaniami, możemy uzupełnić ją innymi składnikami, które wydają nam się spójne z koncepcją potrawy. Podstawowy przepis na Caprese wygląda następująco:

Składniki:

2 pomidory
1 kula sera mozzarella z zalewy
kilkanaście świeżych liści bazylii
szczypta suszonego oregano
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
sól
pieprz

Przygotowanie:

Pomidory pokrój w plasterki. Ser mozzarella wyciągnij z zalewy, odsącz i również podziel na nożem na plastry. Produkty ułóż na przemian na dużym półmisku. Na każdym plastrze sera umieść świeży listek bazylii. Dopraw sałatkę świeżo zmielonym pieprzem i solą, całość polej dwiema łyżkami oliwy z oliwek. Pomidory posyp delikatnie suszonym oregano. Na koniec wykorzystaj gęsty ocet balsamiczny, którym możesz nie tylko przyprawić sałatę, ale i ozdobić brzegi talerza.

Zobacz też: Bruschetta z pomidorami i bazylią: przepis na tradycyjną włoską przystawkę

Źródło: pl.pinterest.com