Sałatka Caprese - przepis na przystawkę w stylu włoskim
Przejdź do galerii zdjęć
Sałatka Caprese to jeden z najpopularniejszych włoskich przysmaków. Idealnie sprawdza się w roli przystawki, może także stanowić pełnowymiarowe danie, zwłaszcza w połączeniu ze świeżym, chrupiącym pieczywem. To zdrowa i lekka propozycja potrawy, której przyrządzenie zajmuje dosłownie chwilę!
Reklama
Klasyczna sałatka Caprese to oryginalne włoskie połączenie smaków kilku produktów. Zgodnie z indywidualnymi upodobaniami, możemy uzupełnić ją innymi składnikami, które wydają nam się spójne z koncepcją potrawy. Podstawowy przepis na Caprese wygląda następująco:
Składniki:
2 pomidory
1 kula sera mozzarella z zalewy
kilkanaście świeżych liści bazylii
szczypta suszonego oregano
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
sól
pieprz
Przygotowanie:
Pomidory pokrój w plasterki. Ser mozzarella wyciągnij z zalewy, odsącz i również podziel na nożem na plastry. Produkty ułóż na przemian na dużym półmisku. Na każdym plastrze sera umieść świeży listek bazylii. Dopraw sałatkę świeżo zmielonym pieprzem i solą, całość polej dwiema łyżkami oliwy z oliwek. Pomidory posyp delikatnie suszonym oregano. Na koniec wykorzystaj gęsty ocet balsamiczny, którym możesz nie tylko przyprawić sałatę, ale i ozdobić brzegi talerza.
Zobacz też: Bruschetta z pomidorami i bazylią: przepis na tradycyjną włoską przystawkę
Reklama
Zobacz galerię zdjęć: caprese
najlepsze przepisyprzepis na sałatkęprzystawkakuchnia włoskasałatka capresezdrowa sałatlacapresepomidory z mozzarellą
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Pizza wegetariańska: Jakie dodatki wybrać?
Kto powiedział, że smakiem pysznego dania, jakim jest pizza, mogą cieszyć się tylko mięsożercy? Wersja wegetariańska może być równie smaczna, a nawet jeszcze lepsza! Świeże warzywa i pyszne roślinne dodatki sprawiają, że pizzą wegetariańską rozkoszują się nawet Ci, którzy nie mogą obyć się bez mięsa.
Panna Cotta: Włoski deser, który rozpływa się w ustach
Panna Cotta to delikatny włoski deser, który rozpływa się w ustach. Jest to doskonała alternatywa dla tradycyjnych ciast i tortów, idealna na ciepłe letnie dni. Przygotowanie panna cotty jest proste i nie wymaga wielu składników. Można ją podawać na wiele różnych sposobów, z dodatkiem ulubionych owoców, sosów lub karmelu. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na panna cottę oraz kilkoma poradami, jak ją podawać.
Pinsa - przepis prosto z Rzymu!
Czy kiedykolwiek próbowałaś autentycznej włoskiej pizzy rzymskiej? Jeśli nie, to koniecznie musisz spróbować pinsy! Pinsa to rodzaj pizzy, który pochodzi z Rzymu i charakteryzuje się długim procesem wyrastania ciasta. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na pyszną pinsę oraz kilkoma poradami dotyczącymi jej podawania.
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl