Klasyczna sałatka Caprese to oryginalne włoskie połączenie smaków kilku produktów. Zgodnie z indywidualnymi upodobaniami, możemy uzupełnić ją innymi składnikami, które wydają nam się spójne z koncepcją potrawy. Podstawowy przepis na Caprese wygląda następująco:
Składniki:
2 pomidory
1 kula sera mozzarella z zalewy
kilkanaście świeżych liści bazylii
szczypta suszonego oregano
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
sól
pieprz
Przygotowanie:
Pomidory pokrój w plasterki. Ser mozzarella wyciągnij z zalewy, odsącz i również podziel na nożem na plastry. Produkty ułóż na przemian na dużym półmisku. Na każdym plastrze sera umieść świeży listek bazylii. Dopraw sałatkę świeżo zmielonym pieprzem i solą, całość polej dwiema łyżkami oliwy z oliwek. Pomidory posyp delikatnie suszonym oregano. Na koniec wykorzystaj gęsty ocet balsamiczny, którym możesz nie tylko przyprawić sałatę, ale i ozdobić brzegi talerza.
Zobacz też: Bruschetta z pomidorami i bazylią: przepis na tradycyjną włoską przystawkę