Spaghetti alla carbonara - przepis na szybkie i pyszne danie włoskie z makaronem
Przejdź do galerii zdjęć
Spaghetti to danie cieszące się niezwykła popularnością. Nic w tym dziwnego, jest pożywne i smaczne, a jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Choć kojarzy się głównie ze smakiem pomidorów, warto skorzystać z interesujących włoskich inspiracji, dzięki którym stworzyć możemy nieznane dotąd połączenia. Spaghetti alla carbonara, przygotowane na bazie boczku, sera i jajek, to wspaniały pomysł na aromatyczne danie włoskie z makaronem.
Reklama
Makaron to prosta recepta na błyskawiczne przygotowanie wykwintnej potrawy. Idealnie sprawdzi się zarówno w porze obiadowej, jak również jako pyszna propozycja na kolację. Dzięki spaghetti alla carbonara z łatwością przemycić można wyjątkowe włoskie smaki do własnej kuchni.
Spaghetti alla carbonara- przepis
Składniki:
2 jajka
100 g wędzonego boczku
200 g makaronu ( najlepiej nitki)
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
parmezan
sól
pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Jajka parzymy wrzątkiem, a następnie wbijamy do głębokiego talerza. Posypujemy solą i roztrzepujemy za pomocą widelca. Boczek kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy przez chwilę na wolnym ogniu. Natkę pietruszki myjemy i drobno siekamy. Czosnek obieramy i przecieramy przez praskę. Obydwa produkty dodajemy do boczku, smażymy jeszcze przez kilka minut. Dodajemy ugotowany makaron, dokładnie mieszamy. Odstawiamy z ognia, dorzucamy parmezan i świeżo zmielony pieprz. Całość polewamy roztrzepanymi jajkami i delikatnie mieszamy.
Zobacz też: Bruschetta z pomidorami i bazylią; przepis na tradycyjną włoską przystawkę
Reklama
Zobacz galerię zdjęć: carbonara
kuchnia włoskapomysł na kolacjęprzepis na spaghettipomysł na obiadnajlepsze przepisycarbonaraspaghetti
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Czytaj więcej
Włoskie minestrone z boczkiem. Delikatna zupa ze smakiem słonecznej Italii
Kuchnia włoska jest jedną z naszych ulubionych. Okraszona słońcem z Italii, pełna smaku i aromatu. Poznajcie prosty przepis na minestrone z boczkiem.
Włoskie gnocchi z ziołami i kremem pecorino. Prawdziwa uczta dla zmysłów
Uwielbiam włoskie smaki. Delikatne kuleczki gnocchi przypominają mi pyszności, które jadłam na wakacjach. Sprawdźcie przepis na delikatne gnocchi z kremem pecorino.
Piekło w gębie! Aksamitne piekło, ten omlet to sztos! Chilli, pietruszka i... tajemniczy, obowiązkowy składnik
Masz ochotę na obłędny omlet na ostro? Jeśli szukasz pomysłu na kolację, koniecznie wypróbuj ten przepis. Wyrazisty, pikantny smak i aksamitna konsystencja... Pokochasz to danie... A jeśli wolisz wersję łagodniejszą? Zrezygnuj z chilli albo zastąp je słodką papryką!
Reklama
Reklama
Najczęściej czytane
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl