Spaghetti alla carbonara - przepis na szybkie i pyszne danie włoskie z makaronem

Kuchnia Niedziela, 19 maja 2019
Oceń:
4 / 30 głosów

Spaghetti to danie cieszące się niezwykła popularnością. Nic w tym dziwnego, jest pożywne i smaczne, a jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Choć kojarzy się głównie ze smakiem pomidorów, warto skorzystać z interesujących włoskich inspiracji, dzięki którym stworzyć możemy nieznane dotąd połączenia. Spaghetti alla carbonara, przygotowane na bazie boczku, sera i jajek, to wspaniały pomysł na aromatyczne danie włoskie z makaronem.

Makaron to prosta recepta na błyskawiczne przygotowanie wykwintnej potrawy. Idealnie sprawdzi się zarówno w porze obiadowej, jak również jako pyszna propozycja na kolację. Dzięki spaghetti alla carbonara z łatwością przemycić można wyjątkowe włoskie smaki do własnej kuchni.

Spaghetti alla carbonara- przepis

Składniki:

2 jajka
100 g wędzonego boczku
200 g makaronu ( najlepiej nitki)
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
parmezan
sól
pieprz

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Jajka parzymy wrzątkiem, a następnie wbijamy do głębokiego talerza. Posypujemy solą i roztrzepujemy za pomocą widelca. Boczek kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy przez chwilę na wolnym ogniu. Natkę pietruszki myjemy i drobno siekamy. Czosnek obieramy i przecieramy przez praskę. Obydwa produkty dodajemy do boczku, smażymy jeszcze przez kilka minut. Dodajemy ugotowany makaron, dokładnie mieszamy. Odstawiamy z ognia, dorzucamy parmezan i świeżo zmielony pieprz. Całość polewamy roztrzepanymi jajkami i delikatnie mieszamy.

Zobacz też: Bruschetta z pomidorami i bazylią; przepis na tradycyjną włoską przystawkę

Źródło: pl.pinterest.com