Makaron to prosta recepta na błyskawiczne przygotowanie wykwintnej potrawy. Idealnie sprawdzi się zarówno w porze obiadowej, jak również jako pyszna propozycja na kolację. Dzięki spaghetti alla carbonara z łatwością przemycić można wyjątkowe włoskie smaki do własnej kuchni.
Spaghetti alla carbonara- przepis
Składniki:
2 jajka
100 g wędzonego boczku
200 g makaronu ( najlepiej nitki)
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
parmezan
sól
pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Jajka parzymy wrzątkiem, a następnie wbijamy do głębokiego talerza. Posypujemy solą i roztrzepujemy za pomocą widelca. Boczek kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy przez chwilę na wolnym ogniu. Natkę pietruszki myjemy i drobno siekamy. Czosnek obieramy i przecieramy przez praskę. Obydwa produkty dodajemy do boczku, smażymy jeszcze przez kilka minut. Dodajemy ugotowany makaron, dokładnie mieszamy. Odstawiamy z ognia, dorzucamy parmezan i świeżo zmielony pieprz. Całość polewamy roztrzepanymi jajkami i delikatnie mieszamy.
Zobacz też: Bruschetta z pomidorami i bazylią; przepis na tradycyjną włoską przystawkę