Spaghetti alla carbonara - przepis na szybkie i pyszne danie włoskie z makaronem
Przejdź do galerii zdjęć
Spaghetti to danie cieszące się niezwykła popularnością. Nic w tym dziwnego, jest pożywne i smaczne, a jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Choć kojarzy się głównie ze smakiem pomidorów, warto skorzystać z interesujących włoskich inspiracji, dzięki którym stworzyć możemy nieznane dotąd połączenia. Spaghetti alla carbonara, przygotowane na bazie boczku, sera i jajek, to wspaniały pomysł na aromatyczne danie włoskie z makaronem.
Reklama
Makaron to prosta recepta na błyskawiczne przygotowanie wykwintnej potrawy. Idealnie sprawdzi się zarówno w porze obiadowej, jak również jako pyszna propozycja na kolację. Dzięki spaghetti alla carbonara z łatwością przemycić można wyjątkowe włoskie smaki do własnej kuchni.
Spaghetti alla carbonara- przepis
Składniki:
2 jajka
100 g wędzonego boczku
200 g makaronu ( najlepiej nitki)
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
parmezan
sól
pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Jajka parzymy wrzątkiem, a następnie wbijamy do głębokiego talerza. Posypujemy solą i roztrzepujemy za pomocą widelca. Boczek kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy przez chwilę na wolnym ogniu. Natkę pietruszki myjemy i drobno siekamy. Czosnek obieramy i przecieramy przez praskę. Obydwa produkty dodajemy do boczku, smażymy jeszcze przez kilka minut. Dodajemy ugotowany makaron, dokładnie mieszamy. Odstawiamy z ognia, dorzucamy parmezan i świeżo zmielony pieprz. Całość polewamy roztrzepanymi jajkami i delikatnie mieszamy.
Zobacz też: Bruschetta z pomidorami i bazylią; przepis na tradycyjną włoską przystawkę
Reklama
Zobacz galerię zdjęć: carbonara
spaghetticarbonaranajlepsze przepisypomysł na obiadprzepis na spaghettipomysł na kolacjękuchnia włoska
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Pizza wegetariańska: Jakie dodatki wybrać?
Kto powiedział, że smakiem pysznego dania, jakim jest pizza, mogą cieszyć się tylko mięsożercy? Wersja wegetariańska może być równie smaczna, a nawet jeszcze lepsza! Świeże warzywa i pyszne roślinne dodatki sprawiają, że pizzą wegetariańską rozkoszują się nawet Ci, którzy nie mogą obyć się bez mięsa.
Panna Cotta: Włoski deser, który rozpływa się w ustach
Panna Cotta to delikatny włoski deser, który rozpływa się w ustach. Jest to doskonała alternatywa dla tradycyjnych ciast i tortów, idealna na ciepłe letnie dni. Przygotowanie panna cotty jest proste i nie wymaga wielu składników. Można ją podawać na wiele różnych sposobów, z dodatkiem ulubionych owoców, sosów lub karmelu. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na panna cottę oraz kilkoma poradami, jak ją podawać.
Pinsa - przepis prosto z Rzymu!
Czy kiedykolwiek próbowałaś autentycznej włoskiej pizzy rzymskiej? Jeśli nie, to koniecznie musisz spróbować pinsy! Pinsa to rodzaj pizzy, który pochodzi z Rzymu i charakteryzuje się długim procesem wyrastania ciasta. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na pyszną pinsę oraz kilkoma poradami dotyczącymi jej podawania.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl