Chlebek bananowy jest przysmakiem, który cieszy się dużą popularnością zwłaszcza w Ameryce. Największą zaletą tego domowego wypieku jest puszyste, delikatnie wilgotne ciasto. Przepis na chlebek bananowy z orzechami jest prosty, a jego wykonanie nie wymaga wiele czasu!
Przepis na chlebek bananowy z orzechami
Składniki:
2 szklanki mąki
3 banany
2 jajka
120 g masła
100 g orzechów włoskich
2 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 laska wanilii
Przygotowanie:
Banany obierz i rozgnieć za pomocą widelca. Masło rozpuść na patelni i odstaw do wystygnięcia. Jajka roztrzep za pomocą rózgi, a następnie wymieszaj z roztopionym masłem i pokruszoną laską wanilii. Mąkę dodaj do rozgniecionych bananów, wsyp proszek do pieczenia oraz pokrojone na mniejsze kawałki orzechy włoskie, po czym dokładnie wymieszaj. Na koniec połącz wszystkie składniki, starannie wymieszaj i przelej do formy wysmarowanej masłem. Piecz około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Zobacz też: Przepis na chleb: zdrowy chleb żytni razowy, który zrobisz sama w domu