Jak sama nazwa wskazuje, dieta ogórkowa opiera się na codziennym spożywaniu ogórków. Warzywa te charakteryzuje duża zawartość wody, bardzo niska kaloryczność oraz pewna ilość błonnika pokarmowego. Wykorzystanie ogórków w codziennym menu ma zapewniać sytość oraz właściwe nawodnienie organizmu.
Dieta ogórkowa: Zasady
Zgodnie z założeniami dwóch podstawowych planów diety ogórkowej, powinna ona trwać 7 lub 14 dni. Ze względu na ryzyko wystąpienia poważnych niedoborów, odradza się stosowanie diety przez dłuższy okres czasu. Oprócz spożywania ogórków, dieta dopuszcza możliwość przyjmowania płynów w postaci niesłodzonej herbaty i kawy, wymaga też wypijania minimum 1,5 litra wody dziennie. Podczas diety ogórkowej należy całkowicie zrezygnować z cukru, soli oraz alkoholu. We wszystkich posiłkach znajdować się muszą ogórki, najlepiej w surowej postaci. Dodatkowymi produktami, które można włączyć do codziennego jadłospisu, są owoce, inne warzywa i orzechy, a także nabiał w postaci jogurtu naturalnego lub jaj. Chcąc uzupełnić niedobory energetyczne, możemy także spożywać chude mięso oraz pieczywo pełnoziarniste - uzupełnione oczywiście dodatkiem z ogórków.
Dieta ogórkowa: Efekty
Stosowanie diety ogórkowej skutkuje błyskawiczną utratą kilogramów - pierwsze efekty można zauważyć już po kilku dniach. Ten sposób żywienia polecany jest zwłaszcza osobom z większą nadwagą, mającym do zrzucenia kilkanaście kilogramów. Niestety, jak w przypadku większości diet odchudzających, także i tutaj występuje dużo ryzyko efektu jo-jo. Po ukończeniu diety ogórkowej, warto powoli powracać do normalnego sposobu odżywiania, wprowadzając do jadłospisu poszczególne produkty stopniowo.