Właściwości ciecierzycy - dlaczego warto ją jeść?

Kuchnia Sobota, 6 lipca 2019
Oceń:
4 / 18 głosów

Ciecierzyca to prawdziwa skarbnica witamin. Wciąż jest jeszcze przez nas mało doceniana, ale to pewnie dlatego, że niewiele osób wie, jak pyszne dania można z niej przygotować, oraz mało kto zna właściwości ciecierzycy.

Właściwości ciecierzycy

Jeżeli jesteś na diecie wegetariańskiej, ciecierzyca z pewnością już na stałe rozgościła się w Twoim domu. Jest ona doskonałym źródłem białka, ale zawiera też niewiele kalorii, stąd też często wykorzystuje się ją w różnych, dietetycznych przepisach.
Jest to roślina strączkowa i niektórzy nazywają ją włoskim grochem. Kształt nasion jest do grochu bardzo podobny, ale ciecierzyca ma zdecydowanie inny smak.
Można kupić ją już ugotowaną - w puszce- ale najczęściej sięgamy po tę suchą, którą trzeba samodzielnie ugotować, mimo iż to wymaga czasu. Ciecierzycę zalewamy wodą na 12 godzin, później ją odsączamy i gotujemy na małym ogniu jeszcze przez około półtora godziny.

A jakie są właściwości ciecierzycy?

Warto regularnie spożywać ciecierzycę, ponieważ zawiera ona mnóstwo składników odżywczych, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. I tak na przykład dzięki wprowadzeniu ciecierzycy do menu zmniejszymy ryzyko zachorowania na raka jelita grubego . Ciecierzyca obniża poziom glukozy we krwi, dlatego też sprawdza się idealnie u osób z cukrzycą.

Źródło: pixabay.com