właściwości ciecierzycy

Właściwości ciecierzycy - dlaczego warto ją jeść?

Przejdź do galerii zdjęć
Ciecierzyca to prawdziwa skarbnica witamin. Wciąż jest jeszcze przez nas mało doceniana, ale to pewnie dlatego, że niewiele osób wie, jak pyszne dania można z niej przygotować, oraz mało kto zna właściwości ciecierzycy.
Reklama
Właściwości ciecierzycy Jeżeli jesteś na diecie wegetariańskiej, ciecierzyca z pewnością już na stałe rozgościła się w Twoim domu. Jest ona doskonałym źródłem białka, ale zawiera też niewiele kalorii, stąd też często wykorzystuje się ją w różnych, dietetycznych przepisach. Jest to roślina strączkowa i niektórzy nazywają ją włoskim grochem. Kształt nasion jest do grochu bardzo podobny, ale ciecierzyca ma zdecydowanie inny smak. Można kupić ją już ugotowaną - w puszce- ale najczęściej sięgamy po tę suchą, którą trzeba samodzielnie ugotować, mimo iż to wymaga czasu. Ciecierzycę zalewamy wodą na 12 godzin, później ją odsączamy i gotujemy na małym ogniu jeszcze przez około półtora godziny. A jakie są właściwości ciecierzycy?
Reklama
Zobacz galerię zdjęć: ciecierzyca
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama