Właściwości ciecierzycy - dlaczego warto ją jeść?
Udostępnij Google News
Kuchnia

Właściwości ciecierzycy - dlaczego warto ją jeść?

Ciecierzyca to prawdziwa skarbnica witamin. Wciąż jest jeszcze przez nas mało doceniana, ale to pewnie dlatego, że niewiele osób wie, jak pyszne dania można z niej przygotować, oraz mało kto zna właściwości ciecierzycy.

Właściwości ciecierzycy

Jeżeli jesteś na diecie wegetariańskiej, ciecierzyca z pewnością już na stałe rozgościła się w Twoim domu. Jest ona doskonałym źródłem białka, ale zawiera też niewiele kalorii, stąd też często wykorzystuje się ją w różnych, dietetycznych przepisach.
Jest to roślina strączkowa i niektórzy nazywają ją włoskim grochem. Kształt nasion jest do grochu bardzo podobny, ale ciecierzyca ma zdecydowanie inny smak.
Można kupić ją już ugotowaną - w puszce- ale najczęściej sięgamy po tę suchą, którą trzeba samodzielnie ugotować, mimo iż to wymaga czasu. Ciecierzycę zalewamy wodą na 12 godzin, później ją odsączamy i gotujemy na małym ogniu jeszcze przez około półtora godziny.

A jakie są właściwości ciecierzycy?

Źródło: pixabay.com
Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie