Dlaczego warto jeść szparagi?

Kuchnia Środa, 17 lipca 2019
Oceń:
4 / 12 głosów

To zielone warzywo nie tylko ładnie wygląda, ale także wyśmienicie smakuje. W dodatku jest idealne również dla dzieci. Można je podawać w najprostszej postaci bądź jako dodatek do tarty czy w formie zupy. Ale czy Wiesz, dlaczego warto jeść szparagi? Bo nie tylko ich smak powinien skłonić Cię do ich polubienia.

Najpopularniejsze są szparagi zielone

Ale są również wielbiciele ich białej odmiany. Mają podobne właściwości, aczkolwiek te zielone są bardziej delikatne i to właśnie na nich się dziś skupimy.
Z pewnością wielką zaletą szparagów jest to, że są bardzo lekkostrawne, a do tego mają naprawdę niewiele kalorii, jeśli więc dbasz o swoją dietę, powinnaś pokochać to warzywo.
Jakie jeszcze są właściwości szparagów?

O tym, że mają niewiele kalorii już pisaliśmy, ale Wiesz, że jest to tylko 18 kcal na 100 gram? Kilogram szparagów ma zaledwie 180 kcal. Po ugotowaniu są mięciutkie i mają bardzo wyrazisty smak.

Źródło: pixabay.com