Poranna kawa zaczyna być rutyną? Podaruj sobie radość wyboru... kapsułek!

Kuchnia Środa, 4 września 2019
Oceń:
4 / 32 głosów
Poranna kawa zaczyna być rutyną? Podaruj sobie radość wyboru... kapsułek!

Dla wielu Polaków codziennym rytuałem jest picie kawy. Jeszcze kilka lat temu najpopularniejszym tego rodzaju napojem w Polsce była kawa „fusiasta”, czyli kawa mielona zalana wrzątkiem. Dziś jest inaczej, o czym świadczą najnowsze preferencje smakowe Polaków, o których poinformowało w marcu 2019 roku radio RMF FM. Nie jesteśmy zdani na rutynę w postaci czarnej kawy o poranku. Mamy znacznie szerszy wybór!

 

Zwyczaje Polaków w piciu kawy

Szacuje się, że 8 na 10 Polaków codziennie pije kawę. Ponad połowa kawoszy w naszym kraju sięga po więcej niż jedną filiżankę dziennie. Co ciekawe, w końcu runął mit o popularności mocnej czarnej kawy. Pije się ją znacznie rzadziej niż najpopularniejszą w Polsce kawę cappuccino.

Panowie chętniej piją kawę czarną, natomiast panie preferują kawy mleczne. Wśród mieszkańców Polski centralnej popularniejsze jest espresso, a na zachodzie i wschodzie kraju – kawa z mlekiem. Niezależnie od wybranego rodzaju napoju kawa pobudza zmysły, dlatego tak chętnie pijemy ją o poranku. Poprawia sprawność mózgu, wzmaga koncentrację i dodaje energii. Wcale nie jesteśmy skazani na konieczność picia kawy czarnej, jeśli za nią nie przepadamy, nawet jeśli będzie to wyśmienite espresso zrobione zgodnie z włoskimi standardami. Możemy wybrać coś dla siebie spośród kilku rodzajów.

Jakie kawy można pić rano?

Espresso wydaje się naturalnym wyborem, jeśli chodzi o kawę poranną. To napój charakteryzujący się niewielką objętością, około 25 ml. Powstaje z 7 g świeżo mielonej kawy, która zalewana jest wodą o odpowiedniej temperaturze wtłaczaną pod ciśnieniem. Espresso, zgodnie ze sztuką parzenia włoskiej kawy, ma być esencją wszystkiego, co najlepsze w ziarnach kawy. Nie powinno być ani za kwaśne, ani zbyt gorzkie.

Dobrą poranną kawą jest też cappuccino – delikatniejsze od espresso, ale powstające na jego bazie. Ta lubiana przez Polaków kawa ma charakterystyczny, brązowo-biały kolor i delikatną piankę na wierzchu. We Włoszech można zamawiać w kawiarniach cappuccino jedynie o poranku, czyli do godziny 11. Wraz ze słodkim rogalikiem cornetto lub brioche taka kawa zastępuje Włochom śniadanie.

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby o poranku pić różne kawy, np. caffè latte, latte macchiato, mochę, ristretto i inne. Żeby móc je przygotować samodzielnie, a przy okazji oszczędzić czas i pieniądze na codziennych wizytach w kawiarniach, warto zainwestować w dobry ekspres do kawy na kapsułki.

Jak działa ekspres do kawy na kapsułki?

Wewnątrz kapsułek z kawą zamknięte są hermetycznie różne mieszanki, które pozwalają, przy użyciu specjalnego ekspresu kapsułkowego, na przygotowanie kawy espresso, kaw smakowych, a nawet z mlekiem. Do wielu ekspresów tego rodzaju dołącza się spieniacz do mleka, dzięki któremu można przygotować np. trójwarstwowe latte macchiato. Taką samą kawę przygotuje ekspres do kawy na kapsułki przy użyciu wkładów opisanych jako caffè latte czy latte macchiato.

Ekspres po włączeniu i załadowaniu kapsułki przebija ją grubą igłą i podaje pod ciśnieniem podgrzaną wodę. Niektóre kapsułki z kawą mają możliwość automatycznego regulowania ciśnienia, przez co kawa powstająca w taki sposób jest idealnie wyważona.

Mały ekspres z dużymi możliwościami – poznaj Piccolo

Jeśli mamy mało miejsca w kuchni, a chcemy mieć własny ekspres do kawy na kapsułki, wybór kompaktowego ekspresu Piccolo od NESCAFÉ® Dolce Gusto® będzie dobrą decyzją. Po ustawieniu na dźwigni we właściwej pozycji ekspres do kawy na kapsułki pozwoli na szybkie podgrzanie wody i zrobienie kawy. Wykorzystuje on system wysokiego ciśnienia, dlatego przygotowanie z jego użyciem kawy z gęstą i aksamitną pianką nazywaną crema nie powinno sprawić żadnych trudności.

Materiał partnera