Dlaczego warto jeść pomidory?

Kuchnia Niedziela, 19 stycznia 2020
Oceń:
4 / 20 głosów

Chyba nie ma bardziej lubianego warzywa niż pomidory. Występują w różnych odmianach, ale wszystkie, niezależnie od gatunku, najsmaczniejsze są zawsze w sezonie. Można je zajadać same lub z dodatkiem cebuli, ale tak naprawdę pomidory mają przeróżne zastosowania.

Pomidory przybyły do nas z Ameryki. Teraz hodują je niemalże wszyscy, bo nie są bardzo wymagające. Można zająć się hodowlą pomidorków choćby na balkonie i cieszyć się ich smakiem w okresie letnim. A dlaczego warto jeść pomidory?

Właściwości pomidorów

Nie trudno się domyślić, że pomidory są tak bardzo popularne nie tylko przez wzgląd na ich wyjątkowy smak, ale również dlatego, że mają sporo cennych właściwości. Jakie między innymi?

  • jeśli wprowadzisz pomidory do codziennej diety możesz ustrzec się od różnych chorób związanych z układem krążenia
  • kto je pomidory, ten później się zestarzeje
  • jedz pomidory, jeśli chcesz mieć bardziej sprężystą skórę
  • zajadanie tego warzywa ma wpływ na zapobieganie takim chorobom jak rak
  • dzięki pomidorom lepiej widzisz
  • to warzywo jest naprawdę niskokaloryczne. Kilogram pomidorów zawiera zaledwie 180 kcal, możesz więc je jeść w trakcie diety redukcyjnej
  • pomidory zawierają sporo magnezu, a on ma pozytywny wpływ na nasze samopoczucie
  • mają niski indeks glikemiczny, więc to idealne warzywo dla każdego cukrzyka

Potrzebujesz więcej pozytywów?

Warto więc dodać, że pomidory są po prostu przepyszne, zarówno na kanapce, z innymi dodatkami jak i w bardziej wyszukanych potrawach. Co można zrobić z pomidorów? Podpowiadamy w galerii!

Zobacz też:

Dlaczego warto jeść szpinak? Znasz jego właściwości?
7 słodkich powodów, dla których warto jeść truskawki
Czekolada nie tylko do jedzenia – jak jeszcze ją wykorzystać?

Suszone pomidory z oliwy to doskonały dodatek do wielu dań, ale również do kanapek. Najpierw suszymy je w piekarniku, a później zalewamy oliwą połączoną z czosnkiem i przyprawami. Aromatyczne pomidorki można jeść już po 3 dniach, ale lepiej pozwolić im spędzić trochę więcej czasu w przygotowanej zalewie.

Źródło: pl.freepik.com