Najfajniejsze jest to, że jeśli kochasz czekoladę, to wcale nie musisz spożywać jej wyłącznie w tej tradycyjnej formie. Dziś podpowiadamy, co możesz zrobić z czekolady w kuchni, ale również w ramach Twojego domowego spa!
Co zrobić z czekolady?
Czekolada ma mnóstwo wspaniałych właściwości, ale najbardziej cenimy ją za jej niezwykły smak. Jeśli masz ochotę pokombinować trochę w kuchni, możesz z czekoladowej bazy stworzyć coś naprawdę wyjątkowego:
- małe czekoladki z nadzieniem. Wystarczy rozpuścić tabliczkę czekolady, zalać nią do połowy foremki, włożyć owoce, krem, czy słodkie cukiereczki i dolać resztę, a później włożyć wszystko do lodówki na kilka godzin.
- czekoladowe fondue - raj dla wielbicieli słodkich smaków. Wystarczy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i zajadać ją razem z kawałkami owoców. Wykorzystaj truskawki, a otrzymasz podwójny afrodyzjak.
- ciasteczka i ciasta czekoladowe - ciasta i muffiny z dodatkiem czekolady są przepyszne. To taki smak z dzieciństwa, kiedy to najczęściej robiło się jedno z najtańszych ciast - tzw. murzynka.
- naleśniki z czekoladą, a może czekoladowe? Do ciasta wystarczy dodać odrobinę kakao i już uzyskamy pożądany smak, a także brązowawy kolor. Ale naleśniki można też wysmarować czekoladą od środka. Do tego dorzućmy banana i wyjdzie nam całkiem smaczna potrawa.
Co jeszcze z czekolady?
Czekolada znalazła swoje zastosowanie nie tylko w kuchni. Dzięki jej zróżnicowanym właściwościom idealnie sprawdza się również w kosmetyce. Do czego dokładnie można ją wykorzystać? O szczegółach przeczytacie w galerii.
Zobacz też:
Co jeść zamiast słodyczy? Pomysły
Jesteś na diecie, ale masz ochotę na coś słodkiego? Spróbuj ciasta z… burakiem!
Pomysł na drugie śniadanie do pracy
A może by tak zrobić sobie ujędrniającą, czekoladową maseczkę na twarz? Do jej przygotowania potrzebujemy: kilka kostek gorzkiej czekolady, miód, zaparzoną zieloną herbatę (około łyżka). Wszystko razem mieszamy i nakładamy na twarz. Zostawiamy na 20 minut.