Większość z nas kojarzy dynię głównie z Halloween i mało kto wie, że można z niej wyczarować prawdziwe pyszności! To warzywo jest naprawdę pyszne, a dodatkowo jest źródłem witaminy A, wapnia, potasu, oraz błonnika.
Dynia, jak wynika z samej nazwy, należy do roślin dyniowatych. Zjadamy jej miąższ, który ma kolor żółty lub bladopomarańczowy. Dynia ma słodki smak i idealnie nadaje się do przygotowania wszelkich deserów.
Dynia - właściwości
Pewnie się nie spodziewacie, ale dynia ma w sobie naprawdę bardzo niewiele kalorii. Kilogram dyni to tylko 280 kcal, więc jest to produkt idealny dla wszystkich tych, którzy dbają o linię, a dodatkowo, dzięki sporej zawartości błonnika, pozwala na długo zachować sytość.
Spożywanie dyni poprawia widzenie, a także ma doskonały wpływ na koloryt skóry. Jeśli wprowadzisz dynię do swojej diety, zmniejszysz ryzyko chorób serca oraz chorób nowotworowych.
Dynia ma też świetny wpływ na pamięć i koncentracje. Zaleca się spożywanie pestek z dyni w ramach zdrowych przekąsek, ale również w momencie, gdy walczymy z pasożytami u dzieci.
Zawartość wapnia w dyni gwarantuje nam zdrowe kości
A jak wiadomo wapń to główny składnik naszych zębów i kości. Jeśli chcesz uniknąć osteoporozy, to nie możesz zapomnieć o spożyciu wapnia.
Dynia to naprawdę wdzięczny produkt, z którego można ugotować prawdziwe cuda. Co można zrobić w dyni? Przeczytasz w naszej galerii!
Zobacz też:
5 razy szybka sałatka.
Prosty przepis na rozgrzewającą zupę węgierską.
Prosty przepis na spaghetti z cukinii.
Jednym z najprostszych przepisów z dyni jest ten na mus. To tak naprawdę puree, które jest podstawą do innych, dyniowych dań. Wystarczy, że rozkroimy dynię na mniejsze części, a później upieczemy ją w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez godzinę. Po tym czasie można obrać ją ze skórki i zblendować doprawiając tak, jak tylko mamy ochotę. Polecamy dodać odrobinę cukru i cynamonu - będzie pysznie!