Grzaniec – jak zrobić i dlaczego warto pić grzane wino?
Udostępnij Google News
Kuchnia

Grzaniec – jak zrobić i dlaczego warto pić grzane wino?

Ciepłe lato jest już dla nas tylko wspomnieniem. Mimo pandemii koronawirusa, wiele osób odważyło się wyjechać na zagraniczne wakacje. Wraz ze wspomnieniem o powiewie morskiej bryzy, pojawiają się też wspomnienia o smaku zimnych drinków z palemką. Teraz jednak, w te mroczne, chłodne wieczory, nikt nie marzy już o piwie schłodzonym kostkami lodu. Za to pewnie każdy sięgnął by chętnie po grzaniec. Ja odpowiednio przygotować grzane wino i dlaczego warto je pić?

Grzane wino już w Średniowieczu

Niewiele osób wie, że tradycja picia tego rozgrzewającego trunku z przyprawami korzennymi sięga czasów Średniowiecza. Wtedy nawet mówiono otwarcie o tym, że ten alkohol z dodatkiem przypraw ma moc leczniczą i towarzyszył ludziom podczas wielu różnych sytuacji: począwszy od polowań, po bale karnawałowe.

Jak zrobić grzaniec?

Podstawowa zasada jest taka, że grzaniec – czyli grzane wino – nie może się zagotować podczas podgrzewania. Wybrane wino (nasze ulubione) wlewamy do garnka, najlepiej z grubym dnem. Następnie dorzucamy przyprawy korzenne – może to być cynamon, imbir, goździki itp.

Grzaniec, to również masa aromatycznych dodatków, które można dorzucać również według upodobań. Fajnie sprawdzają się plastry pomarańczy i cytryny, skórka cytrynowa, suszone śliwki czy rodzynki albo jabłka.

Grzaniec warto dosłodzić. Można  w tym celu skorzystać z cukru, lub na przykład miodu. Obecnie na rynku są dostępne gotowe miody aromatyzowane. Na przykład z dodatkiem cytryny, lub pomarańczy i cynamonu. Znaleźć można również takie z imbirem.

Grzane wino podgrzewamy na wolnym ogniu uważają, by się nie zagotowało. Gdy napój zaczyna lekko parować oznacza to, że osiągnął odpowiednią temperaturę i można rozlać go do kubków. Grzaniec pijemy zaraz po podaniu, by nie zdążył ostygnąć.

Dlaczego warto pić grzane wino?

Grzaniec nie tylko pomaga nam się rozgrzać, ale również ma inne, cenne dla naszego organizmu właściwości. Dlaczego warto pić grzane wino?

  • Grzaniec jest zalecany osobom z problemami z pamięcią, nawet tak poważnymi jak Alzcheimer. Podobno świetnie na tę pamięć wpływa.
  • Grzane wino pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, a także ma bardzo dobry wpływ na kondycję naszego serca.
  • Jest trochę jak środek przeciwzapalny, a dodatkowo może zapobiec grypie i wszelkim przeziębieniom.
  • Grzaniec wskazany jest dla wszystkich, którzy mają problemy z kamieniami na nerkach.

Znalazło by się jeszcze wiele innych powodów, dla których warto pić grzane wino. Podobno może nas ono ustrzec przed cukrzycą i zaparciami i oczyścić nasz organizm z toksyn. Także Jeśli tylko macie w domu butelkę ulubionego wina i korzenne przyprawy oraz miód, warto zrobić sobie wieczorową porą taki prawdziwy grzaniec i wypić go do wieczornego filmu na Netflix.

 

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie