Grzaniec – jak zrobić i dlaczego warto pić grzane wino?
Ciepłe lato jest już dla nas tylko wspomnieniem. Mimo pandemii koronawirusa, wiele osób odważyło się wyjechać na zagraniczne wakacje. Wraz ze wspomnieniem o powiewie morskiej bryzy, pojawiają się też wspomnienia o smaku zimnych drinków z palemką. Teraz jednak, w te mroczne, chłodne wieczory, nikt nie marzy już o piwie schłodzonym kostkami lodu. Za to pewnie każdy sięgnął by chętnie po grzaniec. Ja odpowiednio przygotować grzane wino i dlaczego warto je pić?
Reklama
Grzane wino już w Średniowieczu
Niewiele osób wie, że tradycja picia tego rozgrzewającego trunku z przyprawami korzennymi sięga czasów Średniowiecza. Wtedy nawet mówiono otwarcie o tym, że ten alkohol z dodatkiem przypraw ma moc leczniczą i towarzyszył ludziom podczas wielu różnych sytuacji: począwszy od polowań, po bale karnawałowe.Jak zrobić grzaniec?
Podstawowa zasada jest taka, że grzaniec – czyli grzane wino – nie może się zagotować podczas podgrzewania. Wybrane wino (nasze ulubione) wlewamy do garnka, najlepiej z grubym dnem. Następnie dorzucamy przyprawy korzenne – może to być cynamon, imbir, goździki itp. Grzaniec, to również masa aromatycznych dodatków, które można dorzucać również według upodobań. Fajnie sprawdzają się plastry pomarańczy i cytryny, skórka cytrynowa, suszone śliwki czy rodzynki albo jabłka. Grzaniec warto dosłodzić.Reklama
Dlaczego warto pić grzane wino?
Grzaniec nie tylko pomaga nam się rozgrzać, ale również ma inne, cenne dla naszego organizmu właściwości. Dlaczego warto pić grzane wino?- Grzaniec jest zalecany osobom z problemami z pamięcią, nawet tak poważnymi jak Alzcheimer. Podobno świetnie na tę pamięć wpływa.
- Grzane wino pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, a także ma bardzo dobry wpływ na kondycję naszego serca.
- Jest trochę jak środek przeciwzapalny, a dodatkowo może zapobiec grypie i wszelkim przeziębieniom.
- Grzaniec wskazany jest dla wszystkich, którzy mają problemy z kamieniami na nerkach.
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Grzaniec? Bezalkoholowy!
Czy jest coś lepszego od ciepłego, aromatycznego napoju w chłodne dni? Grzaniec bezalkoholowy to idealna propozycja dla tych, którzy chcą cieszyć się wyjątkowym smakiem i aromatem, ale bez dodatku alkoholu. Ten napój rozgrzewający jest doskonały na zimowe wieczory, spotkania z przyjaciółmi czy romantyczne wieczory przy kominku. Przygotowanie grzańca bezalkoholowego jest niezwykle proste, a efekt z pewnością zachwyci Twoje kubki smakowe. Spróbuj naszego przepisu i przekonaj się sama!
Najlepsze na zimowe wieczory. Ale uważaj na tę czynność, bo grzane wino się uda
Żeby grzaniec się udał, musisz pamiętać o dwóch rzeczach. Po pierwsze: czy wiesz, czego nie należy robić podczas szykowania grzanego wina? Jest jedna czynność, której należy unikać. Po drugie, jakie wino będzie najlepsze?
Tęsknisz za Podhalem? Zrób domowego grzańca!
Grzaniec to przyprawione, podgrzane wino, które pije się zwykle w okresie Bożego Narodzenia. Robi się je, dodając przyprawy i cukier do czerwonego wina i podgrzewając je. Grzane wino ma długą historię i zostało wspomniane w rzymskiej książce kucharskiej Apicjusza już w IV wieku. Było również popularne w średniowiecznej Anglii i często pito je podczas wesel i innych uroczystości. Grzaniec jest popularny do dziś i często podaje się go na jarmarkach świątecznych i innych uroczystościach.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl