Canva
Najlepsze na zimowe wieczory. Ale uważaj na tę czynność, bo grzane wino się uda
Do przeczytania w ok. 2 min.
Żeby grzaniec się udał, musisz pamiętać o dwóch rzeczach. Po pierwsze: czy wiesz, czego nie należy robić podczas szykowania grzanego wina? Jest jedna czynność, której należy unikać. Po drugie, jakie wino będzie najlepsze?
Reklama
Grzane wino — czego nie możesz zrobić?
Kiedy podgrzewasz wino, pilnuj, żeby grzaniec się nie zagotował! Popsuje to smak całego napoju i nie uda Ci się uzyskać takiego rezultatu, jak trzeba.
Jakie wino nada się na grzaniec?
Szczerze? Smaczne. Oczywiście możesz próbować zrobić grzańca z kiepskiego wina, jednak może się nie udać.
Rzecz jasna liczy się smak, a to, z jakiej półki będzie trunek. Najlepsze będzie czerwone półwytrawne wino, Ewentualnie wytrawne lub półsłodkie.
Czy z bezalkoholowego wina da się zrobić dobrego grzańca?
Oczywiście, że tak! To bardzo dobry pomysł, dostaniesz przepysznego, ciepłego drinka, którego możesz wypić w każdej sytuacji.
Składniki na grzane wino
- 1 butelka czerwonego półwytrawnego wina
- 0,5 szklanki wody
- 1 pomarańcza
- 1 mandarynka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 12 goździków
- 3 plasterki imbiru
- 3-4 łyżki miodu
Canva
Grzaniec — przepis krok po kroku
- Wlej wodę z odrobiną wina do garnka.
- Dodaj przyprawy: cynamon, goździki, imbir.
- Umyj, a potem sparz pomarańczę i mandarynkę.
- Pokrój owoce w plasterki.
- Dodaj owoce do garnka.
- Podgrzej wodę z winem i dodatkami (nie za mocno).
- Dodaj resztę wina i dalej delikatnie grzej.
- Przecedź wszystko przez sitko.
Jak można modyfikować przepis na grzane wino?
Wypróbuj wersji z gruszką, cytryną i białym winem. Takie połączenie smakuje obłędnie! Warto dodać wtedy kardamonu i gałki muszkatołowej. Oczywiście pilnuj, żeby wino się nie zagotowało.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Tęsknisz za Podhalem? Zrób domowego grzańca!
Grzaniec to przyprawione, podgrzane wino, które pije się zwykle w okresie Bożego Narodzenia. Robi się je, dodając przyprawy i cukier do czerwonego wina i podgrzewając je. Grzane wino ma długą historię i zostało wspomniane w rzymskiej książce kucharskiej Apicjusza już w IV wieku. Było również popularne w średniowiecznej Anglii i często pito je podczas wesel i innych uroczystości. Grzaniec jest popularny do dziś i często podaje się go na jarmarkach świątecznych i innych uroczystościach.
Grzaniec – jak zrobić i dlaczego warto pić grzane wino?
Ciepłe lato jest już dla nas tylko wspomnieniem. Mimo pandemii koronawirusa, wiele osób odważyło się wyjechać na zagraniczne wakacje. Wraz ze wspomnieniem o powiewie morskiej bryzy, pojawiają się też wspomnienia o smaku zimnych drinków z palemką. Teraz jednak, w te mroczne, chłodne wieczory, nikt nie marzy już o piwie schłodzonym kostkami lodu. Za to pewnie każdy sięgnął by chętnie po grzaniec. Ja odpowiednio przygotować grzane wino i dlaczego warto je pić?
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl