Ziarnko do ziarnka… poznaj najlepsze gatunki kawy!
Kawa niejedno ma imię, czego dowodem są niepowtarzalne gatunki o unikalnych walorach smakowych i aromatycznych. Najlepsza mała czarna, która trafia do naszych filiżanek, musi przejść długą drogę, a ta ma swoje początki na plantacjach położonych w różnych częściach świata. Sprawdź jakie gatunki może zaoferować świat kawy!
Reklama
Etiopska kaffa
Ojczyzną znakomitej kawy są lasy deszczowe etiopskiego regionu Kaffa, położonego w południowej części kraju. To właśnie od słowa kaffa pochodzi nazwa “kawa”. Wyróżnia się łagodnym smakiem, niepowtarzalnym aromatem i lekką kwasowością. A wszystko dzięki naturalnym warunkom wzrostu oraz niewielkiej liczbie ziaren przypadającej na krzew. Jako że aromat koncentruje się w każdym ziarenku, nie można porównać etiopskiej kawy do żadnej innej. Charakteryzuje się intensywnym aromatem i wyrazistym smakiem, za co odpowiedzialny jest dokładny i powolny proces palenia w tradycyjnej suszarni bębnowej. Wyczuwalne są delikatne nuty słodyczy o bogatym aromacie toffi, kakao, jagód oraz czarnej porzeczki.Reklama
Jemeńska mocha
Bogaty świat kawy może nam zaproponować niepowtarzalne smaki i aromaty w zależności od regionu, z którego pochodzi. Jemeńska Mocha to jeden z najrzadszych gatunków arabicy na świecie – tajemnica głębokiego aromatu kawy tkwi w tradycyjnych metodach uprawy, wysokogórskim położeniu plantacji oraz małej ilości opadów. Kawa mokka to nazwa jemeńskiego portu Mocha, z którego ziarna kawy są wysyłane do innych części globu. Mocha produkowana jest na małą skalę, dzięki czemu jeszcze bardziej zaostrza apetyt kawoszy na całym świecie i stanowi pewnego rodzaju rarytas. Jemeńska arabica uprawiana jest na niewielkich, tradycyjnych plantacjach, a owoce zbierane są ręcznie. Zanim zostaną poddane obróbce, poddaje się je suszeniu na krzakach.Reklama
Jamaica Blue Mountain
Blue Mountain plasuje się na szczycie kawowej piramidy ze względu na intensywny i trwały smak, rozwijający się na podniebieniu i dostarczający bogactwa kawowych doznań. Uważana jest za jedną z najlepszych kaw na świecie, charakteryzując się delikatną owocową nutą, brakiem goryczki i lekkim kwaskowym smakiem. Uprawy kawy wymagają specjalnych warunków. Kawowce mają zapewniony wzrost na żyznej, przepuszczalnej glebie i w mglistej, chłodnej aurze – plantacje arabicy Blue Mountain są położone w najwyższych regionach świata, sprzyjających uprawie tych roślin.Reklama
Hawajska Kona
Różnorodność aromatów i smaków sprawia, że świat kawy zaskakuje nas niemal na każdym kroku. Kona to nazwa kawy, pochodzącej z upraw na zachodnim wybrzeżu Hawajów. Specyficzne uprawy kawy Kona sprzyjają wydaniu najwyższej jakości owoców kawowca, pozwalając uzyskać bogate korzenne, czekoladowe, karmelowe i dominujące owocowe aromaty napoju. Kona charakteryzuje się łagodnym, a zarazem wyrazistym smakiem, który wyróżnia się na tle innych kaw na świecie.Reklama
Artykuł sponsorowany
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Czy kawa jest zdrowa?
Wiele osób na całym świecie nie może rozpocząć dnia bez filiżanki aromatycznej kawy. Jednak przez lata toczy się debata na temat tego, czy picie kawy jest zdrowe czy nie. Czy napój, który tak wiele osób uwielbia, może również przynieść korzyści dla naszego zdrowia? W tym artykule przyjrzymy się bliżej wpływowi kawy na nasze zdrowie i dowiemy się, czy naprawdę jest ona zdrowa.
Rodzaje kaw - którą wybierzesz?
Czy kiedykolwiek zastanawiałaś się, jakie są najpopularniejsze rodzaje kaw? Jeśli tak, to jesteś we właściwym miejscu! W tym artykule przedstawimy Ci kilka najbardziej znanych i lubianych typów kaw, które możesz spotkać w kawiarniach na całym świecie.
Espresso w domu: Poradnik dla początkujących baristów
Czy kiedykolwiek zastanawiałaś się, dlaczego espresso jest tak popularne na całym świecie? A co powiesz na to, aby poznać różne rodzaje filiżanek, które są idealne do serwowania espresso? W tym artykule dowiesz się wszystkiego, co musisz wiedzieć o espresso i jak je przygotować, aby uzyskać doskonały smak i aromat.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl