Syrop z cebuli - przepis. Domowy sposób na kaszel
Udostępnij Google News
Zdrowie

Syrop z cebuli - przepis. Domowy sposób na kaszel

Syrop z cebuli na kaszel jest jednym z najpopularniejszych domowych lekarstw. Wartości zdrowotne cebuli są znane od wielu lat, dlatego też uprawiana jest praktycznie w każdym zakątku świata. To także stosowany w wielu polskich domach sposób na przeziębienie. Oczywiście nie można zapomnieć o kulinarnych walorach cebuli, ponieważ to popularne warzywo jest podstawą wielu zdrowych i smacznych dań.

Cebula - właściwości zdrowotne

Można ją lubić lub nienawidzić, lecz niepodważalny jest fakt, iż od setek lat cebula stanowi nieodłączny element wielu sztandarowych potraw lokalnych kuchni. To także podstawa zdrowej diety dzięki wspaniałym właściwościom leczniczym. Zalecana jest przy problemach z nadciśnieniem, nadmierny poziomach cholesterolu oraz problemach trawiennych.

Cebula to również jeden z babcinych sposobów na przeziębienie, a to dzięki zawartości substancji, które skutecznie wzmacniają odporność. Należą do nich między innymi: witamina C, silne związki bakteriobójcze, cynk, magnez, krzem. Oczywiście to nie jedyny sposób na to, jak wzmocnić odporność organizmu w naturalny sposób, lecz bardzo pomocny. Skutki stosowania syropu z cebuli na przeziębienie pojawią się już po 2-3 dniach.

Przepis na syrop z cebuli i miodu - naturalny antybiotyk

Gdybyście zastanawiały się, jak wycisnąć sok z cebuli, to musicie pamiętać, że nie można tego zrobić w intuicyjny sposób, czyli po prostu ugniatając cebulę tłuczkiem. Jednak sposób na syrop z cebuli jest równie prosty i nie wymaga żadnej specjalistycznej wiedzy. Domowy syrop w przypadku osób dorosłych należy dawkować: 1 łyżka 3 razy dziennie.

Do przygotowania potrzebujesz:

  • kilogram cebuli
  • niewielki korzeń imbiru
  • cukier lub naturalny miód
  • duży słoik lub inne wysokie i wąskie naczynie
  • Przygotowanie:

    Cebulę należy obrać i pokroić w drobne piórka, natomiast imbir zetrzeć na grubych oczkach tarki. Następnie wyłożyć niewielką warstwę na dnie słoika i przysypać cukrem oraz imbirem. Czynność powtarzamy aż do całkowitego wypełnienia naczynia. Doskonałą i bardziej prozdrowotną alternatywą do cukru będzie naturalny miód.

    Po tym zabiegu naczynie z cebulą i cukrem należy odstawić w ciepłe miejsce na ok. 6-7 godzin. W tym czasie sok z cebuli wypełni słoik, który natychmiast można podać chorej osobie lub stosować profilaktycznie w okresie największego ryzyka obniżenia odporności organizmu.

    Syrop z cebuli i czosnku - jak zrobić?

    Składniki:

  • kilogram cebuli
  • główka czosnku
  • cukier lub naturalny miód
  • Przygotowanie:

    Procedura przygotowania jest niemalże taka sama, jak w powyższym wariancie. Do słoika w chwili przekładania kolejnych warstw cebulą, wkładamy koniecznie rozgniecione ząbki czosnku. Dodanie czosnku wzmacnia właściwości bakteriobójcze, co w rezultacie może mieć znaczący wpływ na walkę z jesiennym przeziębieniem i nie tylko.

    główki czosnku pixabay.com

    Syrop z cebuli dla dzieci - dawkowanie

    Mimo dodatku cukru lub miodu dzieci niechętnie mają ochotę spożywać syrop z cebuli. W tym wypadku jej charakterystyczny aromat absolutnie nie pomaga, przez co już na starcie możemy mieć spore trudności, by namówić malucha na przyjęcie tak niesmacznej, lecz bardzo skutecznej substancji leczniczej.

    Jeśli jakimś cudem dziecko nie polemizuje z argumentacją i jest gotowe do wypicia zdrowotnej mikstury, to zaleca się dawkowanie po łyżeczce dwa razy dziennie. Jednak spożycie syropu powinno być skonsultowane z lekarzem rodzinnym, zwłaszcza w przypadku bardzo małych dzieci.

    Jak przechowywać syrop z cebuli

    Przygotowany w domu syrop na kaszel po przecedzeniu przez gazę lub drobne sitko można przechowywać w lodówce przez 10 dni, jednak w większości przypadków nie będzie to konieczne, ponieważ objawy przeziębienia powinny ustąpić już po 3 dniach. W okresie jesienno-zimowym zalecamy przygoto

    W przypadku silnego przeziębienia, zapalenia dolnych lub górnych dróg oddechowych konieczna będzie wizyta u lekarza specjalisty, który rozpozna objawy i podejmie decyzję w kontekście leczenia środkami farmakologicznymi. Bagatelizowanie mocnych stanów zapalnych może być bezpośrednim zagrożeniem utraty zdrowia lub życia.

    Udostępnij Google News Komentarze

    Podobne tematy

    Polecane dla ciebie