Lista pokarmów alkalizujących i zakwaszających
Dbając o zdrowie i wprowadzając diety do swojego trybu życia bardzo często zapominamy o utrzymaniu odpowiedniej równowagi kwasowo-zasadowej. Powinna ona zostać zachowana w zakresie od 7,35 do 7,45 pH.
Reklama
Rozłożenie produktów w naszej diecie powinno więc być podzielone na te zasadotwórcze i kwasotwórcze. Z czego spożywać powinniśmy około 80% produktów obojętnych i zasadotwórczych, a 20% produktów kwasotwórczych.
Jak rozpoznać produkty kwasotwórcze?
Zawierają one duże ilości chloru, siarki i fosforu.
Jak rozpoznać produkty zasadotwórcze?
Zawierają one duże ilości potasu, magnezu, wapnia i sodu.
                  
                
                  
                
Błędy w postrzeganiu pokarmów
Typowym błędem jest łączenie zasadotwórczości ze słodkim smakiem, a kwasotwórczości z kwaśnym smakiem. Przykładem produktów niespełniających tych założeń jest cukier i cytryna. Cukier mimo słodkiego smaku jest kwasotwórczy, natomiast cytryna mimo smaku kwaśnego zaliczania jest do produktów zasadotwórczych. Poniżej przedstawiamy (prawie) pełną listę produktów i pokarmów alkalizujących oraz zakwaszających.Reklama
Lista produktów kwasotwórczych (poniżej 6.0 pH)
- wszelkie owocowe soki
 - borówki, żurawina
 - słodkie napoje (szczególnie typu cola)
 - napoje gazowane
 - mięso i przetwory
 - produkty zbożowe
 - pieczywo
 - mąka
 - makarony, kasze
 - owoce morze
 - jaja
 - rośliny strączkowe oprócz fasoli
 - cukier, czekolada, dżemy
 - ciasta i słodycze oraz miód
 - musztarda, majonez, ocet
 - ketchup, sery żółte i pleśniowe
 - ryby
 - wino i piwo
 - kawa i herbata
 
Lista produktów o neutralnym pH (7.0 pH)
- jogurty naturalne, serwatki
 - śmietany
 - świeże masło
 - oleje roślinne
 
Lista produktów zasadotwórczych (9.0-7.1 pH)
- kiwi, arbuzy, świeże soki owocowe
 - daktyle, rodzynki, figi
 - ananas, banany, brzoskwinie, mandarynki, cytryny, maliny
 - awokado, winogrona, truskawki
 - dynia, cukinia, ogórki, sałaty, botwina, szpinak, rzodkiewka
 - buraki, brokuły, kapusta, fasolka szparagowa, por, szczaw
 - bakłażany, marchew, seler, pomidor, gotowany szpinak, kalarepa
 - prawdziwki, kurki
 - chrzan
 
Lista produktów zasadotwórczych słabo (do 7.0 pH)
- zielona herbata, oliwa z oliwek
 - migdały
 - maślanka
 - wiśnie, jabłka, śliwki, gruszki
 - kalafior, cebula, roszponka
 - kiełki pszenicy
 - kiełki orkiszu
 
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Zakwaszenie organizmu - alarm!
Czy wiesz, że równowaga kwasowo-zasadowa w naszym organizmie odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia? Zakwaszenie organizmu, czyli nadmiar kwasów, może prowadzić do różnych problemów zdrowotnych. W tym artykule dowiesz się, jakie są przyczyny zakwaszenia organizmu, jakie objawy może ono wywoływać oraz jak skutecznie odkwasić organizm.
Zakwaszenie organizmu: przyczyny, objawy, zapobieganie. Jak odkwasić organizm?
Zakwaszenie organizmu wywołuje szereg dolegliwości, spowodowanych przede wszystkim niewłaściwą dietą. Wysoko przetworzona żywność oraz nieodpowiednio dobrane produkty w codziennym jadłospisie mogą zaburzać równowagę kwasowo-zasadową, prowadząc do złego samopoczucia, a nawet wywołując poważne choroby. Jak odkwasić organizm?
Sposoby na odkwaszenie organizmu
Problemy z równowagą kwasowo-zasadową stają się coraz bardziej popularne wśród kobiet. Często z ich powodu trafiamy do lekarza, który jednak w wynikach badania krwi nie stwierdza żadnych nieprawidłowości. Nasze osłabienie, złe samopoczucie, zmienne nastroje, rozdrażnienie, pogorszony wygląd skóry - to jednak prawdziwe objawy choroby, wiążące się właśnie z problemami równowagi kwasowo-zasadowej.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2025 ZaradnaKobieta.pl


