Sałatka szwedzka z ogórków – przepis. Sałatka na zimę, idealna surówka do obiadu
(Aktualizacja: 10 sierpnia 2022)
Do przeczytania w ok. 2 min.
Sałatka szwedzka jest jedną z najczęściej przygotowywanych sałatek na zimę, która od pokoleń wypełnia w dużych ilościach polskie spiżarnie. Smaczna i przede wszystkim łatwa w przygotowaniu. Idealnie sprawdza się jako dodatek do obiadu lub do dań z grilla. Kupisz ją praktycznie w każdym sklepie spożywczym, lecz najlepiej smakuje ta, którą przygotujesz samodzielnie według tradycyjnego przepisu. Jak zrobi sałatkę szwedzką? To proste!
Reklama
Sałatka szwedzka z ogórków – przepis tradycyjny
Zarówno ogórki kiszone, jak i kiszona kapusta są bardzo popularne jeśli chodzi o zimowe przetwory, dzięki którym mamy możliwość spożywania zdrowych warzyw praktycznie przez cały rok. Równie smaczna, jak i bardzo klasyczna oraz mocno zakorzeniona w wielopokoleniowej tradycji – to bez wątpienia klasyczna sałatka szwedzka. Ta wyjątkowa surówka do słoika jest przede wszystkim zdrowa i bardzo łatwa w przygotowaniu.canva.com
Składniki na sałatkę szwedzką:
Przygotowanie sałatki szwedzkiej na zimę:
- Przed rozpoczęciem przygotowania sałatki szwedzkiej dokładnie umyj i wyparz słoiki oraz zweryfikuj stan nakrętek. Te uszkodzone mogą się rozszczelniać
- Ogórki dokładniej umyj i pokrój w cienkie plasterki. Cebulę w piórka, natomiast obraną marchewkę zetrzyj na grubych oczkach tarki
- Przygotowane warzywa wrzuć do dużej miski, dodaj rozgniecione ząbki czosnku. Wszystko dokładnie przemieszaj
- Następnie naczynie z warzywami uzupełnij cukrem, octem, olejem oraz przyprawami (sól i pieprz). Całość ponownie dobrze wymieszaj i pozostaw na ok. 3 godziny. To odpowiedni czas, po którym składniki w pełni połączą się ze sobą jeśli chodzi o walory smakowe
- Po tym czasie zamarynowane warzywa należy przełożyć do przygotowanych wcześniej słoików dokładnie je ugniatając. Przed zakręceniem ogórki możesz zalać odrobiną pozostałej w misce marynaty. Słoiki należy dokładnie zakręcić i zapasteryzować. Możesz to zrobić w sposób klasyczny lub wypróbować pasteryzowanie w piekarniku, które ostatnimi czasy zyskuje, na coraz większej popularności.
Sałatka szwedzka z papryką lub kiszoną kapustą
Przepis na sałatkę szwedzką do obiadu można oczywiście modyfikować na kilka rozmaitych sposobów.Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Tabbouleh - zdrowa, smaczna i łatwa sałatka, którą pokochasz
Tabbouleh to orzeźwiająca sałatka, której historia zaczęła się w Libanie, a z czasem stała się rozpoznawalna na całym Bliskim Wschodzie i w Europie. Nazwa tabbouleh wywodzi się z języka arabskiego i ma związek ze słowem „taabil”, które oznacza coś przyprawionego. Potrawa ta znana jest jeszcze od czasów starożytnych, chociaż dzisiejszy przepis na tabbouleh uległ sporym modyfikacjom.
Jaka jest najzdrowsza kuchnia na świecie?
Czy zastanawiałaś się kiedyś, jaka jest najzdrowsza kuchnia na świecie? Jeśli tak, to odpowiedź może cię zaskoczyć. Kuchnia, która uznawana jest za najzdrowszą na świecie, to kuchnia śródziemnomorska. Jest to połączenie różnych kuchni basenu Morza Śródziemnomorskiego, takich jak włoska, grecka, hiszpańska, prowansalska, turecka, tunezyjska i marokańska.
Sałatka z burratą - odkryj tajemnice włoskiej kuchni
Jeśli szukasz pomysłu na lekkie, orzeźwiające i pełne smaku danie, to sałatka z burratą będzie idealnym wyborem. Ta włoska przekąska, składająca się z kremowego sera burrata, świeżych pomidorków koktajlowych, aromatycznego oregano i oliwy extra virgin, z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. W tym artykule znajdziesz przepis na sałatkę z burratą, jak ją podawać oraz kilka porad, które pomogą Ci w przygotowaniu tego wyjątkowego dania.
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl