sałatka grecka

Sałatka grecka – przepis na szybką sałatkę na grilla

Sałatka grecka, jak sama nazwa wskazuje, jest tradycyjnym daniem kuchni greckiej. Jednak obecnie stała się popularna na całym świecie. Dziś bardzo często możesz spotkać ją podczas różnych imprez. Nie ma w tym nic dziwnego, w końcu jest pyszna! Sprawdzi się świetnie jako dodatek do dań z grilla. Jak zrobić sałatkę grecką i jakie jeszcze sałatki możemy przygotować na wieczór przy grillu?
Reklama

Szybka sałatka na grilla

Potrawy z grilla, zwłaszcza te mięsne, tworzą idealną kompozycję z lekką sałatką. Same w sobie są przecież wystarczająco ciężkostrawne. Dlatego bez wątpienia jakaś przeciwwaga powinna znaleźć się w każdym menu takiej imprezy. Jakie sałatki najlepiej przygotować na grillową ucztę? Po pierwsze łatwe, a po drugie bardzo szybkie w wykonaniu. Świetnie sprawdzi się sałatka grecka, gyros, z rukolą, z ziemniakami i koperkiem, ale i sałatka z zupek chińskich czy sałatka z ciecierzycą.

Klasyczna sałatka grecka – przepis

Sałatka grecka jest jedną z tych, które najczęściej przygotowujemy na grillową ucztę. Nic w tym dziwnego, w końcu jej lekkość i prostota świetnie pasują do ciężkich karkówek, kiełbasek czy żeberek.
Reklama
Składniki
  • ½ główki sałaty lodowej
  • 2 pomidory
  • 1 zielony ogórek szklarniowy
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 15 zielonych oliwek
  • 200 g sera feta
Przygotowanie Posiekaj sałatę i połącz ją z pokrojonymi w ósemki pomidorami. Dodaj oliwki oraz cebulę pokrojoną w drobne piórka. Ogórka pokrój w pół krążki, a ser feta w kostkę. W małej miseczce rozrób sos, dokładnie mieszając ze sobą oliwę, oregano, sól i pieprz. Tak przygotowanym sosem polej wcześniej wymieszane ze sobą składniki sałatki.
zbliżenie na sałatkę grecką
zdjęcie ilustrujące/Canva

Sałatka grecka z kurczakiem

Sałatka grecka z kurczakiem z pewnością przypadnie do gustu osobom, które lubią sałatki z udziałem drobiu.
Reklama
Co więcej, sprawdzi się nie tylko na grilla, ale i na zwykłą domówkę. Składniki
  • mała główka sałaty lodowej
  • 2 zielone ogórki szklarniowe
  • 3 pomidory
  • 20 czarnych oliwek
  • 1 czerwona cebula
  • 300 g sera feta
  • 1 większa pierś z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka
  • 2 łyżki oleju
Sos
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
Przygotowanie Kurczaka oczyść z błonek, pokrój w kostkę, oprósz przyprawą do kurczaka i odstaw na minimum 3 godziny.
Reklama
Następnie przesmaż na 2 łyżkach oleju. Sałatę lodową opłucz i rozerwij w rękach lub posiekaj. Pomidory pokrój w ósemki, cebulę w piórka, ogórki w pół krążki, oliwki na pół, a ser feta w kostkę. Wszystko wsyp do miski i dodaj oczywiście ostudzonego kurczaka. W mniejszej miseczce wymieszaj wszystkie składniki sosu i polej nim przygotowaną wcześniej sałatkę. Z pewnością taki przysmak sprawdzi się na każdej domówce.
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama